Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Treća doza „bustovala“ prihode farmaceutskog giganta

  Američki farmaceutski div Fajzer podigao je procenu prihoda od prodaje vakcina protiv kovida 19 u ovoj godini na 37 milijardi dolara, zahvaljujući ugovorima o prodaji treće doze i cijepljenju širih demografskih skupina stanovništva.

  Krajem jula kompanija je prihod od prodaje vakcina procenila na 33,5 milijardi dolara. U Fajzeru sada očekuju da će ove godine isporučiti 2,3 milijarde doza vakcina, za 200 miliona više nego što su očekivali u julu, prema ugovorima sklopljenim do sredine tog meseca. Potvrdili su da ove godine planiraju proizvodnju tri milijarde doza.

  Razlika u proizvodnji i isporuci biće knjižena u prihodima u idućoj godini, napominju, procenjujući direktni prihod od prodaje vakcina u 2022. na 29 milijardi dolara, prema ugovorima sklopljenim do sredine oktobra.

  Dodaju i da nastavljaju pregovore s vladama o potencijalnim dodatnim narudžbama u idućoj godini. Procenjuju da će u 2022. proizvesti četiri milijarde doza vakcina i isporučiti 1,7 milijardi, prema ugovorima sklopljenim do sredine prošlog meseca.

  Ukupni prihod u ovoj godini procenjuju na 81 do 82 milijarde dolara. U julu su ga procenili na 78 do 80 milijardi.

  Od jula do septembra kompanija je zahvaljujući vakcini više nego udvostručila prihod u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pre registracije vakcina, na 24,1 milijardu dolara.

  Prihod od vakcina protiv kovida 19 iznosio je u pomenutom periodu 13 milijardi dolara.

  Neto dobit skočila je u letnjem kvartalu na 8,1 milijardu dolara, s 1,46 milijardi u istom prošlogodišnjem razdoblju. Kada se isključe jednokratne stavke, prilagođena dobit više je nego udvostručena, na 7,68 milijardi dolara.

  Troškovi istraživanja i razvoja uvećani su 50 odsto, na 3,44 milijarde dolara, u sklopu saradnje s biofarmaceutskom kompanijom Arvinas na leku za rak dojke.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE