Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomisti o „godišnjici“ Vlade: Daleko od IMPRESIVNIH rezultata

  Ekonomisti su cenili da su neki rezultati koje je Vlada Srbije postigla za godinu dana rada u uslovima pandemije dobri, ali da nisu impresivni.

  Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je Vlada Srbije u teškim okolnostima postigla više nego što je očekivao i da se dobro snašla, ali da je to daleko od impresivnih rezultata jer to nije pošlo za rukom ni jednoj zemlji u svetu.

  Premijerka Ana Brnabić rekla je, povodom godinu dana rada Vlade, da su „u teškim okolnostima postignuti impresivni rezultati“ u sektoru borbe protiv pandemije (zdravstvo), borbi protiv organizovanog kriminala, evropskih integracija i u ekonomiji.

  „Sjajna stvar“ – putevi

  „Vlada je uspela da za dve godine iz budžeta izdvoji paket pomoći privredi i građanima u vrednosti 14 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da javni dug ipak ne pređe 60 odsto BDP. Prolazimo pandemiju mnogo bolje od uređenijih zemalja“, rekao je Savić.

  Prema njegovim rečima, povećane su i javne investicije oko šest-sedam odsto i dostigle su oko 23 odsto BDP, ali da je to još manje nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope gde su od 25 do 28 odsto BDP.

  Istako je da je izgradnja puteva „sjajna stvar“ jer je Srbija bila usko grlo i kada je reč o železničkom i putnom saobraćaju, ali da je zamerka zašto domaće firme više ne učestvuju u izgradnji, kao i zakašnjenje u izgradnji na pojedinim deonicama zbog projektne dokumentacije i eksproprijacije.

  Profesor na Fefa fakultetu u Beogradu Goran Radosavljević rekao je da u borbi protiv pandemije, organizovanog kriminala i evropskim integracijama nisu postignuti nikakvi rezultati, a da su u ekonomiji postignuti određeni rezultati, ali je pitanje koliko su održivi.

  „U borbi protiv kovida-19 nema rezultata jer je visoka smrtnost građana, u borbi protiv organizovanog kriminala nikad nije lošija situacija jer smo doživeli da predsednik (Aleksandar Vučić) brani osumnjičenog za uzgajanje marihuane, da ga prisluškuju i da, kako tvrde, postoje konstantni pokušaji atentata na njega, ali nema epiloga“, rekao je Radosavljević.

  Dodao je da u procesu evropskih integracija nije bilo otvaranja novih poglavlja dok su u ekonomskoj sferi postignuti izvesni rezultati, a to je mali pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini i rast od sedam odsto u ovoj.

  Odakle toliko keša?

  Kada se, kako je rekao, pogleda izvor tog rasta može se zaključiti da potiče od ulaganja u infrastrukturu, finansiranu skupim, bilateralnim zajmovima, bez tendera.

  Radosavljević je rekao da je rast BDP od deset odsto zasnovan na građevinskom sektoru, a da kada se pogleda struktura potrošnje, zaključuje da oko pet milijari evra potiče od obrta u sektoru nekretnina, pa ostaje pitanje bez odgovora odakle u siromašnoj zemlji tolika enormna količina gotovine.

  On je rekao da će se tek videti da li je privredni rast od sedam odsto u ovoj godini trend ili rezultat niske baze u prethodnoj godini.

  Ako se ove godine postigne vrednost BDP od 52 milijarde dolara ni to, prema njegovim rečima, neće biti za pohvalu jer je ta vrednost postignuta 2008. godine.

  „Nadam se da će se inflacija držati pod kontrolom i da će Srbija proći kroz energetsku krizu bez većih potresa i da se neće dogoditi da ima svih energenata da bi se ispostavilo da ih nema“, rekao je Radosavljević.

  Dodao je da je „ova vlada bila kratkog daha i da se samo pripremala za sledeći izborni ciklus“.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE