Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Traže NAKNADU ZA USEVE sa njiva kuda će proći auto-put

  Meštani čačanskih sela Baluga Ljubićka i Stančiči zahtevaju od gradske uprave Čačka da im se isplati naknada za useve, koje ne mogu da skinu sa svojih njiva do roka koji im je ostavljen pre nego što bude izvršena eksproprijacija te zemlje za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate.

  Oni traže od gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da hitno, a najkasnije do srede, formira Gradsku komisiju koja će odgovoriti na njihove zahteve koji obuhvataju i naknadu za useve poljoprivrednika iz Mojsinja, Donje Gorevnice, Mrčajevaca i Katrge koji takođe imaju njive na trasi budućeg auto-puta.

  Gradonačelnik Čačka obavestio je u petak, 17. septembra, da će u dogovru sa preduzećem Koridori Srbije radovi na trasi auto-puta „Moravski koridor“, na teritoriji mesnih zajednica Stančići i Baluga Ljubićka, u narednih sedam dana biti obustavljeni, kako bi poljoprivrednici dobili mogućnost da uklone poljoprivredne kulture sa površina koje su eksproprisane.

  Meštani tih sela traže isplatu naknade za izgubljeni rod jer im republičke i gradske vlasti nisu proletos saopštile kada počinju sa radovima na atuo-putu.

  „Niko poljoprivrednicima nije sugerisao da poseju kulture čiji rod mogu da skinu do 20. septembra. Zašto onima koji nisu posejali krompir da propadnu usevi kupusa, kukuruza, karfiola i delimično paprike“, navodi se u zahtevu meštana upućenog gradonačelniku Čačka.

  Meštani Baluge Ljubićke i Stančića takođe traže od gradske uprave Čačka da im dostavi zvanična rešenja o ukidanju dodatne eksproprijacije njihove zemlje, koja je bila započeta, a koja je bila predviđena za deponovanje i odlaganje materijala na izgradnji trase budućeg „Moravskog koridora“.

  Jedan od meštana Baluge Ljubićke Bratislav Simović rekao je agenciji Beta da su dali rok Gradskoj upravi do 24. septembra, da im dostavi zvanična rešenja o poništavanju dodatne esksproprijacije zemlje, što je iz Gradske uprave najavljeno pre šest dana.

  Kabinet gradonačelnika Čačka saopštio je polovinom septembra, pet dana posle protesta meštana Baluge i Stančića, da se ukida „odlagalište“ na trasi „Moravskog koridora“ i da će oranice ostati sačuvane.

  Meštani nekoliko sela u okolini Čačka protestovali su pre desetak dana zbog dodatnog oduzimanja zemlje za gradnju auto-puta Pojate–Preljina koja je bila predviđena za odlaganje otpada i šljunka.

  Oni su protest nazvali „Ne damo đedovinu“ i istakli da protestuju protiv „sramnog oduzimanja plodne zemlje po mizernoj ceni“ za odlaganje i deponovanje materijala, ističući da nisu bili protiv izgradnje deonice auto-puta koja prolazi kroz njihova sela.

  Prema rečima stanovnika Baluge Bratislava Simovića, ponuđena cena za zemlju koju su hteli da im oduzmu za odlagališta bila je oko 150 evra po aru, što je prema njegovoj oceni bilo mnogo manje od prave cene.

  „To zemljište vredi od 1.000 do 1.500 evra, pa i više, po aru, a sutra će sa izgradnjom auto-puta ta cena biti i veća“, rekao je Simović agenciji Beta i istakao da će meštani organizovati novi protest ukoliko svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE