Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Toplo vreme preti i kulenima: Evo kako proizvođači mesa rešavaju problem

    Usled klimatskih promena zime su iz godine u godinu sve toplije. Toplo vreme i visoke temperature glavobolju zadaju i proizvođačima mesa.

    Gotovo svi muku muče oko toga kako zaštititi svoje meso od plesni i zadržati onaj prepoznatljiv ukus. Neki su uveli čak i noćna dežurstva pored sušnica, piše HRT.

    “Nema snega, nema minusa, kako čujem minusi se najavljuju tek nešto sitno u februaru… A mi se moramo prilagođavati. Samo dimom možemo spasiti meso od ove prevelike vlage jer prevelike oscilacije, bilo vlage bilo temperature su najveći neprijatelji mesa”, ističe Dragan Modić iz Bošnjaka, prenosi Poslovni dnevnik.

    Kako sačuvati meso kada je ovako toplo vreme?

    Viška vlage Vlado se rešio paljenjem suvog drveta i piljevinom. Kaže, bilo je i onih koji su potpuno odustali od dimljenja. Ali Jozo u Baranji ne čeka. Počeo je na vreme da štiti meso. Od starih majstora, ali i u svojoj porodici, naučio je postupke čuvanja mesa. Na svoj višestruko nagrađivani kulen pazi već od samog loženja vatre.

    Koja je tajna?

    Uvek stavlja crveni luk jer daje bakarnu boju mesu, ali i miris i kad dođu ovakva varljiva proleća utiče na to da suzbije muve.

    Takodje koristi mešavinu od od pet litara vode i pola litre jabukovog sirćeta koje stavlja u pesak.

    Štos je u tome da pri isparavanju to stvara potrebnu hladnoću.

    “Ventilator raznosi jer ne sme duvati u meso da ne stvori pokoricu već u zid što je dovoljno da raznosi ove kapljice jabukovog sirćeta koje stvaraju žestinu za muve…Ako se ovako nastavi čeka nas pakao i hrana će biti još skuplja. Naši se moraju trgnuti, osvestiti, ako ne što pre,  osvestiće ih onda cene mesa na policama“, kaže Jozo Marić.

     

    Izvor: Poslovni dnevnik

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE