Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Todorić preko novina poručio: Nemojte rasprodavati Agrokor

  Ivica Todorić dao je intervju za hrvatski nedeljnik Express u kojem je otkrio svoja tri stava o Agrokoru. Kako je rekao, ne želi previše istupati u javnost, jer se boji da bi mogao naškoditi koncernu.

  „Želim da Agrokor uspe i podupirem sve koji deluju u tom smislu“, rekao je Todorić za Express.

  Druga Todorićeva poruka je da uspeh Agrokora podrazumeva da opstane u onom obliku u koji je izrastao u poslednjih nekoliko decenija, dok ga je on vodio i razvijao, s poslovanjem u šest zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska), posebno u maloprodaji, koja mu je i omogućila rast prodaje proizvoda članica koncerna, najviše iz prehrambenog, ali i poljoprivrednog sektora. Za Todorića bi to predstavljalo „uspeh“. Uz poslovnu, ta izjava ima političko-ekonomsku dimenziju. Upućena je Vladi te smeru i načinu na koji ona vodi ekonomsku politiku.

  „Takav je Agrokor motor hrvatske privrede“, dodaje Todorić.

  Kao što je poznato, kad je izbio slučaj Agrokor, niz državnih službenika i prigodnih komentatora opredielilo se za rasformiranje Agrokora jer svojom veličinom navodno predstavlja sistemski rizik: ako poklekne Agrokor, pogođeni su svi. Prema Todoriću, reč je o prilici, a ne o riziku.

  Osim toga, ovim stavom Todorić na neki način očekuje i da se prizna njegovo delo. Kad je Vlada preuzela Agrokor, deo je komentatora upućivao da se mora sačuvati ono što je u četvrt veka sagrađeno. Posle je taj moment nekako zametnut, ali Todorić na njemu insistira. I niz je dobavljača zahtevao opstanak domaćeg prodajnog lanca, iako ih je potpredsednica Vlade Martina Dalić donedavno upućivala na to da za svoje proizvode traže druge kupce.

  I kao treće, Todorić ističe da je ta želja da Agrokor uspe (upravo ovakav, sa sinergijama) bila razlog zbog kojeg je odstupio i prepustio Agrokor Vladi. Bilo je očigledno da je praktno do poslednjeg trenutka bio uveren kako može savladati teškoće s kojima se koncern suočio pa je pitanje bilo zašto je odstupio. Okolnosti i sukobi očito su vodili u slom.

  Izvor: Express

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE