Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr. Fil – najplaćenija TV zvezda: Doktor za probleme, biznismen ili šarlatan?

  Jedno je kada želite da pomognete osobama koje imaju problema i da od toga zaradite. Drugo je kad zarađujete na tuđoj nesreći. Čini se da se Fil Mekgro (Phil McGraw) odlučio za ovo drugo, koristeći za to (i dalje) najmoćniji medij današnjice – televiziju. Prema Forbsu, on je trenutno naplaćenija TV zvezda na svetu.

  Dr Fil Mekgro rođen je 1950. u Oklahomi. Studirao je psihologiju na Univerzitetu u Tulsi i u Teksasu. Pisac je, psiholog i voditelj autorske televizijske emisije „Dr Fil“ koja se emituje od 2002. godine. Postao je popularan još tokom devedesetih kada se pojavljivao u šou-programu Opre Vinfri. Ima milionsku publiku. Autor je brojnih knjiga koje su postale svetski bestseleri, a neke od njih objavljene su i kod nas „Životne strategije“, „Spasi svoju vezu“, „Budi svoj“ i „Vaša ličnost“.

  Na Forbsovoj listi 2015. godine bio je na 15. mestu najplaćenijih zvezda na celom svetu, a zarada mu je iznosila 70 miliona godišnje. Dve godine kasnije, tj. u ovoj 2017. godini, njegov račun je veći za još 9 miliona godišnje, što znači ukupno 79 miliona dolara godišnje.

  Mekgro je Oprino poverenje dobio 1998. godine kada je okončan sudski proces koji je dobila, kako ona kaže zahvaljujući njemu. Ubrzo je počeo da gostuje u njenim emisijama, a zbog velikog uspeha i gledanosti i na nedeljnom nivou, kao ekspert za veze i životne strategije.

  Od septembra 2002. godine Mekgro je oformio „Peteski Productions“ i lansirao sopstveni dnevni TV šou „Dr. Fil“, koji je producirala kuća Opre Vinfri „Harpo Studios“. Format emisije je takav da on daje savete gostima koji imaju različite probleme.

  Skandal sa prozivodima za mršavljenje

  Već 2003. godine, Mekgro kroz emisije plasira i reklamira svoje proizvode za mršavljenje – šejkove i suplemente. Ubrzo je postao meta kritika, a kako i ne bi. Kao prvo, on je psiholog a ne doktor. Drugo, zar ne bi trebalo (kao psiholog)  savetima da pomogne ljudima da se dobro osećaju u svojoj koži, ili da promene način života i slično, a ne da im prodaje svoje proizvode i da na taj način njihova nesreća bude njegova korist? U martu 2004. godine, pod pritiskom istrage Federalne trgovinske komisije povukao je proizvode za mršavljenje, a godinama koje su usledile suočavao se sa nekoliko sudskih tužbi korisnika koji su se žalili na to da su ih suplementi koštali 120 dolara mesečno a da nisu izgubili na težini.

  Mekgro je 2006. upravo zbog jedne od tih tužbi morao da iskešira 10.5 miliona dolara.

  Još jedna velika tužba…

  … usledila je takođe 2006. godine. Naime, Dipak Kalpo (Deepak Kalpoe) i Satiš Kalpo (Satish Kalpoe) tužili su Mekrgroa tvrdeći da je intervju koji su dali u njegovoj emisiji (prikazanoj u septembru 2005. godine) bio „izmanipulisan, i da se akteri prikazuju kao kriminalci.“ Braća Kalpo su tvrdili da im je privatnost narušena, da su prevareni, oklevetani, kao i da im je naneta duševna bol. Tužba je odbačena 17. marta 2015. godine, nedelju dana pre nego što je ročište trebalo da počne.

  Iskorišćavanje bolesti Britni Spirs (2008. godine)

  U januaru 2008. godine, Mekgro je posetio pop zvezdu Britni Spirs (Britney Spears) u bolnici. Ona se tada oporavljala od nervnog sloma, psihičke i fizičke iscrpljenosti. Nakon ove posete krenula je paljba po njemu – što od porodice Britni Spirs što od profesionalaca za mentalno zdravlje.

  Ova poseta trebalo je da bude deo „Dr. Filove intervencije“. Međutim, kako je potparolka porodice Spirs Lu Tejlor (Lou Taylor) rekla, „Ovo je još jedan primer kako je poverenje iznevereno. Umesto da pomogne porodici, poznati psiholog je prouzrokovao dodatnu štetu.I okoristi se.

  Protiv Mekgroa je ustao i Kalifornijski bord psihologija (BOP), optužujući ga da praktikuje psihologiju bez licence i da je narušio privatnost na relaciji doktor-pacijent, tako što je izneo slučaj Britni Spirs u medije.

  On možda nije dobar doktor, ali je dobar biznismen – dobar u smislu da zna kako da zaradi novac. Pored toga, on je debelog obraza, neki bi rekli i „sramota za profesiju“. Postao je najplaćeniji televizijski voditelj tako što je sa televizijskom kućom za koju radi dogovorio da pozamašnu svotu od reklama i plasiranja proizvoda tokom njegove emisije ide njemu na račun. Kao i njegova mentorka Opra Vinfri , Mekgro u poslednje vreme provodi više vremena iz kamere, kao producent emisija „The Doctors“ i „The Bull“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: Nada Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE