Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  dinar, nbs, dinarski krediti

  „To što neko nije plaćao porez 5 godina odgovornost je i Poreske uprave“

  Broj poreskih prijava za samooporezivanje podnet elektronskim putem dupliran je, pokazuje Informator o radu Poreske uprave. Upravo takvu prijavu treba da podnose frilenseri koji ostvaruju prihode iz inostranstva.

  U oktobru je podneto 3.020 takvih prijava, dok ih je u istom mesecu prošle godine bilo 1.616. Tokom čitave 2020. godine, taj broj se kretao oko 1.500 prijava mesečno, piše Politika.

  Goran Radosavljević, profesor FEFA fakulteta, kaže da povećanje prijava za samooporezivanje može da ne znači ništa. To ukazuje da se određeni broj ljudi odazvao pozivu Poreske uprave, ali ništa više od toga.

  Kada bi bila poznata suma uplaćenih poreza, tada bismo znali da li je podneto 1.500 prijava na iznose od po 50 evra ili se stvarno pojavio jedan veliki obveznik i platio porez.

  Prema njegovom mišljenju, Ministarstvo finansija treba da sedne sa frilenserima za sto i da reše ovaj problem dugoročno. Oni bi trebalo da budu prepoznati kao specifična grupa i da se vidi kako da im se u okviru poreskog sistema nađe mesto. To bi bilo fer i sa jedne i sa druge strane.

  Radosavljević kaže da ovo ne bi trebalo izjednačavati sa pričom o paušalcima i da njima nije oprošten dug već reprogramiran.

  „Ja nisam za otpisivanje bilo čijeg poreza iako država često to radi za neka pravna lica. Ali za odlaganje plaćanja i davanje nekog roka u kome to treba da se plati – jesam. To što neko nije plaćao porez pet godina jeste njegova odgovornost, ali je odgovornost i Poreske uprave. Znači da neko u Poreskoj upravi pet godina nije radio svoj posao. Da se ne bi tražilo ko je više odgovoran, država treba da ponudi neki rok u kome će se izmiriti zaostale obaveze. Opraštanje poreza stvara moralni hazard. Izričito sam protiv toga jer to narušava poreski sistem“, kaže Radosavljević.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nenad

   Napokon neko nešto pametno na ovu temu.

  • Pavle

   Nije rec samo o porezu vec i o PIO na koji frilenseri nece imati pravo, tj nece im se racunati za penziju i o zdravstvenom osiguranju koje nece moci retroaktivno da iskoriste

  • Petar

   Nikakav rok i nikakvi reprogrami. Sve i da odbiju kamatu i doprinose, u vecini slucajeva bi se radilo o ogromnom finansijskom teretu koji bi najvise pogodio one koji zaradjuju malo. Ako gledamo samo porez od 20%, ko je tokom proteklih 5 godina zaradjivao otprilike 400 evra mesecno, imao bi na grbaci dug od 5000 evra koji bi morao da otplacuje od zarade koja bi, po postojecem modelu, bila prepolovljena. Dakle, da narednih 5 godina placa skoro 100 evra mesecno dok zaradjuje tek nesto preko 200. Dok se ne regulise status frilensera i ne odredi prihvatljiv i odrziv sistem oporezivanja, ne sme biti bilo kakve naplate. Imali su silne godine da uvedu frilensere u legalne tokove dok je frilens trziste cvetalo, ko im je kriv sto to nisu uradili kao sve normalne zemlje?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE