Titov "Galeb" biće MUZEJ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Titov “Galeb” biće MUZEJ

  Nekada reprezentativni brod “Galeb”, na kojem je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito primao visoke goste i kojim je plovio u posete drugim zemljama, otegljen je iz “Dalmonta”, brodogradilišta u Kraljevici, u Hrvatskoj, u obližnje riječko Brodogradilište “Viktor Lenac”.

  Agencija HINA je javila da će se u brodogradilištu očistiti podvodni deo broda, ispustiće se zaostala tečnost iz tankova i odstraniti iz njih talog.

  Potom će brodograditelji zameniti čelične limove na spoljnoj oplati broda, očistiti osovinske vodove i osovinu kormila, demontirati i urediti sidra, zaštititi ih od korozije i i obaviti još neke nužne radove.

  U kraljevičkom Brodogradilištu “Dalmont” je počelo preuređivanje broda “Galeb” u muzej.

  Dosad su izvedeni radovi na sanaciji strukture broda, uklanjanju azbestne izolacije, demontirana je drvena paluba, deo brodske opreme je popravljen, a deo je predat Muzeju grada Rijeke na restauraciju.

  Nadgrađe broda je popravljeno, kao i drvene obloge u unutrašnjosti, nameštaj i vrata.

  Obnova i prenamena “Galeba” u brod-muzej deo je projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine za koji je Grad Rijeka dobio na poklon 68,9 miliona kuna (9,16 miliona evra) iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

  Tito je taj brod koristio od 1948. do svoje smrti 1980. godine, a po raspadu Jugoslavije “Galeb” je postao vlasništvo Crne Gore.

  Potom je prodat jedno grčkom brodovlasniku, ali je ostao vezan u brodogradilištu kod Rijeke, a potom premešten na riječku Rivu.

  Hrvatske vlasti su odlučle da se brod sačuva i postane muzej, ali je 2008. godine delimično potonuo zbog curenja trupa. Potom je brod prodat Gradu Rijeci za 150.000 dolara. Od tada je povremeno korišćen za umetničke izložbe i konferencije.

  Očekuje se da se popravka “Galeba” završi ove godine i da on najzad postane brod-muzej.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE