Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tesla uskoro na evru: Hrvatska spremna za evropsku valutu

  Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterijume i Evropska komisija je zaključila da je spremna da postane 20. članica evrozone od 1. januara 2023. godine.

  „Čestitke Hrvatskoj! Danas je Hrvatska napravila značajan korak prema prihvatanju evra, naše zajedničke valute. Manje od deset godina od ulaska u EU, Hrvatska je sada spremna pridružiti se evru od 1. januara“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi agencija Hina.

  Ona je dodala da će ulazak u evrozonu hrvatsku privredu učiniti jačom, doneti koristi građanima, preduzećima i društvu uopšte te da će i evro postati jači s ulaskom Hrvatske.

  Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija objavili su izveštaj o konvergenciji u kome se ocenjuje napredak država članica u ispunjavanju kriterijuma koje moraju ispuniti kako bi uvele evro.

  Izvještaj pokriva sedam zemalja – Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku. Danska ima trajno izuzeće od obaveze uvođenja evra i nije obuhvaćena izveštajem.

  „U svetlu procene Komisije i uzimajući u obzir dodatne činioce relevantne za ekonomsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platnog bilansa i integraciju tržišta roba, rada i finansijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uslove za uvođenje evra“, ističe izvršno telo EU.

  O izveštaju i tim predlozima će raspravljati evrogrupa na sastanku 16. juna, a ona će uputiti preporuku Savetu za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN), koje će, kako se očekuje, dan posle, 17. juna dati političku saglasnost.

  Potom će političku saglasnost dati čelnici država članica na svom samitu 23. i 24. juna, a onda će Evropski parlament na plenarnoj sednici od 4. do 7. jula dati mišljenje o tim predlozima.

  Konačnu odluku usvajanjem zakonodavnih akata će doneti ECOFIN na sastanku 12. jula. Tada će biti doneta uredba o pristupanju Hrvatske evrozoni i uredba o definitivnom kursu po kojem će se menjati kune za evro.

  Predstavljene hrvatske kovanica evra s likom Tesle, evo kako će izgledati

   

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE