Predstavljene hrvatske kovanica evra s likom Tesle, evo kako će izgledati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljene hrvatske kovanica evra s likom Tesle, evo kako će izgledati

  Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj danas, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.

  „Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica”, rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom.

  Šahovnica će biti podloga, onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Tesla na 50, 20 i 10 centa, a glagoljicom će biti ispisano HR na novčićima od pet, dva i jednog centa, otkriveno je ranije.

  Na kovanici od dva evra će biti ispisan i stih iz Gundulićeve Himne slobode „O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

  Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020, kako se podseća, predviđen je odabir motiva i njihova grafička rešenja za hrvatske evrokovanice, a Hrvatska narodna banka je određena kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

  Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.

  S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti su već započete.

  Izrada kovanog novca evra s hrvatskim simbolima trebalo bi da započnu najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro, saopštila je hrvatska vlada.

  Izvor: Mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE