Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tesla, fabrika, sumnjiv požar

  TESLA u klubu BILIONERA – jedna porudžbina koja menja sve!

  Automobilska kompanija Tesla sada vredi više od bilion dolara. Time je upravo je postala šesta kompanija u istoriji Sjedinjenih Američkih Država koja vredi više od bilion dolara.

  Akcije ove firme čiji je vlasnik Ilon Mask porasle su za više od 12 odsto i sada vrede oko 1.025 dolara. 

  Dvocifren rast akcija Tesle

  Takav rast je usledio nakon što je poznata rentakar kompanija Herc (Hertz) od Maskove firme poručila čak 100.000 električnih vozila, jer želi da razradi taj biznis u SAD.

  Ovo je Teslu načinilo drugom najbržom kompanijom koja je dosegla vrednost od bilion dolara. Mask je sa Teslom do tu stigao za 12 godina, dok je Fejsbuk, jedina kompanija koja je to uradila brže od Tesle, do ove vrednosti stigla za 9 godina.

  Tesla vredi bilion dolara

  Najduže je trebalo Eplu, koji je ovaj cilj dostigao tek za 37 godina. Sledi ga Majkrosoft kome je trebalo 33 godine. Amazonu je bila potrebna 21 godina, dok je Gugl ovu cifru dostigao prvi put posle 15 godina.

  Tesla sada vredi tri puta više od Tojote (TM), drugog najvrednijeg proizvođača automobila, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 280 milijardi dolara.

  Prošle godine Tesla je prodao 500.000 automobila širom sveta. To znači da je njegova trenutna tržišna vrednost ekvivalentna otprilike 2 miliona dolara po prodatom vozilu.

  Cilj milion prodatih automobila u 2021.

  Kompanija je ove godine već prodala 627.000 automobila, a cilj je da bude blizu milion prodaje za celu godinu. To bi i dalje predstavljalo procenu od više od milion dolara po vozilu. Mešutim, jasno je da se investitori ipak klade da će Tesla ostvariti svoj cilj od 50 odsto ili više godišnjeg rasta prodaje u godinama koje dolaze.

  Inače, ovaj američki gigant jedan od retkih, ako ne i jedini, kojem ne manjka čipova, potrebnih komponenti za proizvodnju automobila. Upravo zbog poluprovodnika je Škoda morala da zaustavi proizvodnju.

  Kada je u pitanju kompanija koja je od Tesle naručila ovoliko vozila, u pitanju je firma koja je prošle godine bila na ivici bankrota jer je potražnja za putovanjima tokom vrhunca pandemije bila veoma mala, a pregovori sa poveriocima nisu rezultirali ublažavanjem problema.

  Škoda PREKIDA PROIZVODNJU u Češkoj jer nema čipova

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE