"Izgubio sam životnu ušteđevinu": Kako je kriptovaluta Terra PALA za 98% preko noći?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Izgubio sam životnu ušteđevinu”: Kako je kriptovaluta Terra PALA za 98% preko noći?

  Cena kriptovalute Terra (LUNA) je pala za više od 99 odsto, praktično preko noći, dovodeći u pitanje sudbinu investitora u kriptovalute.

  Terra, koja je bila među 10 najvrednijih kriptovaluta, pala je ispod jednog dolara u sredu, nakon što je dostigla maksimum od 120 dolara prošlog meseca.

  Većina gubitaka nastala je rekordnom brzinom, sa padom cene od 98 odsto za samo 24 sata. Dramatičan pad je značio da je njegova tržišna vrednost pala sa preko 40 milijardi dolara na samo 500 miliona dolara, što je dovelo do gubitka bez presedana za investitore u jednoj od vodećih kriptovaluta.

  Glavna berza kriptovaluta Binance je u jednom trenutku privremeno suspendovala povlačenja na mreži Terra (LUNA), što znači da čak ni oni koji su želeli da prodaju nisu mogli. Berza Kajmanskih ostrva navela je „velike količine revizija na čekanju“ zbog sporog zagušenja mreže.

  Pad Terre dolazi usred pada na širem tržištu kriptovaluta, gde je bitkoin pao za više od 50 procenata sa svog rekordnog nivoa od skoro 69.000 dolara u novembru.

  Kriptovaluta Terra (Pixels)

  Ranije ove nedelje, ICT je pao u odnosu na dolar na najniži nivo od 0,29 dolara. Luna Foundation Guard (LFG), koja deluje kao poverenik za ICT, sada nastoji da prikupi više od milijardu dolara kako bi spasila algoritam stabilcoina, iako mnogi investitori veruju da je projekat završen.

  Do Kvon, osnivač Terra Creator Terraform Labs je  zamolio zajednicu za strpljenje. „Razumem da su poslednja 72 sata bila veoma teška za sve vas. „Znamo da sam odlučan da radim sa svima vama da prebrodimo ovu krizu i da ćemo izgraditi izlaz iz ovoga“, napisao je on.

  Ko stoji iza Terre?

  Terra je razvila kompanija Terraform Labs sa sedištem u Južnoj Koreji, koju su 2018. godine osnovali Do Kvon i Danijel Šin.

  The Luna Foundation Guard (LFG) je neprofitna organizacija registrovana u Singapuru i odgovorna je za promociju, inovaciju i održivost Terra (LUNA), njene matične kripto valute – TerraUSD (UST) kripto Blockchain algoritam Stablecoin, kao i drugi Stablecoin i projekti decentralizovanih finansija, kao što su Anchor, Vega, Talis, između ostalih.

  Kriptovalute, bitkoin (Pixabay)

  „Vrednost Terrine porodice stabilnih kokova održava se kroz sistem podsticaja za arbitražu, operacije na otvorenom tržištu i dinamičke protokolne poluge koje održavaju robusnu stabilnost i skalabilnost snabdevanja bez centralizovane kontrole“, stoji na veb stranici Luna Foundation Guard-a.

  Kako TerraUSD održava svoj devizni odnos?

  Kripto Stablecoin se razlikuje od kriptovaluta. To je zato što prati vrednost određene imovine, recimo dolara ili zlata, i iz toga izvlači njenu cenu. Idealan odnos za sve $ Stablecoins je 1:1, što znači da će se za $1 Stablecoin dati 1 $ gotovine. TerraUSD je zadržao ovaj odnos koristeći pametne ugovore, a ne bilo kakvu stvarnu imovinu, za razliku od svojih rivala.

  Da bi se održala cena TerraUSD, Luna fond zaliha dodaje ili oduzima od ukupne ponude TerraUSD, u zavisnosti od situacije. Korisnici mogu samo da spale Luna da bi iskovali TerraUSD, kao i da spale TerraUSD da bi iskovali Luna. Računarski algoritmi određuju koeficijent sagorevanja i podsticaje koji se plaćaju korisniku za to, piše Outlook.

  Na primer, ako se 1 TerraUSD (UST) trguje po ceni od 0,995 dolara, korisnici mogu kupiti taj 1UST i zameniti ga za 1 $ ekvivalent Luna. Razlika od 0,05 dolara je profit korisnika. U normalnom tržišnom scenariju, ovo bi trebalo da rezultira smanjenjem ponude UST i njena cena bi trebalo da se vrati na 1 dolar. Ali stvari su krenule užasno naopako i algoritmi nisu uspeli da zadrže ovaj odnos.

  Kriptovalute (Pixabay)

  Šta je pošlo naopako?

  6. maj 2022: Kripto tržište doživljava nestabilnost i promene cena od kada su Federalne rezerve SAD povećale kamatnu stopu, a podaci o inflaciji stigli su do učesnika na tržištu. Bitkoin je tog dana pao za 8,4 odsto, a ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta je takođe smanjena za 7,46 odsto.

  U ponoć 7. maja i rano ujutro 8. maja, veliki investitori, koji se nazivaju i kripto kitovi, počeli su da prodaju približno 285 miliona UST istovremeno na Curve, Binance, Anchor i drugim platformama. U isto vreme su takođe počeli da skraćuju kriptovalutu Luna.

  Pošto su UST i Luna povezani algoritmskim programom kao što je gore objašnjeno, ova masivna prodaja i kratki spoj doveli su do odlaganja ravnoteže. Dan je završio tako što je UST izgubio odnos 1:1 u odnosu na trgovinu na 0,98 dolara tog dana, a Luna je pala za 6 procenata na 76,51 dolara.

  Ivestirori u problemima

  „Izgubio sam svu svoju ušteđevinu“, napisao je jedan podčlan. Reddit-a / TerraLuna. „Kupio sam Lunu za 85 dolara, nisam siguran šta da radim.” Drugi je napisao da je izgubio 15.000 dolara nakon što nije uspeo da proda svoje akcije za značajniji profit kada je trgovanje premašilo 100 dolara prošlog meseca.

  „Trebalo je da prodam kada je bilo 100 dolara, zaradio bih 25.000 dolara“, napisao je korisnik Reddita. „Ali postao sam pohlepan u nadi da ću dobiti više novca kako bih mogao barem da uplatim učešće za kući za svoju porodicu. Sada očekujem da neće biti ni kuće ni ušteđevine.“

  Neki članovi su podelili video zapise o samoubistvima nakon što su videli da njihovi novčići preko noći gube vrednost, dok su drugi ponudili podršku deljenjem linkova ka linijama za prevenciju samoubistava širom sveta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE