Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife-ovih „30 ispod 30“: Tamara Viličić, Microsoft

  Tamara Viličić, Senior Software Engineering Manager, Microsoft

  Tamara je inženjer elektrotehnike i računarstva, ima 29 godina i radi kao Senior Software Engineering Manager u Office timu u Majkrosoftovom razvojnom centru u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia – MDCS). Karijeru je započela odmah nakon što je diplomirala na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a svoje prve korake napravila je upravo u MDCS-u, u kome radi i danas. Napredak je pored njenog truda bio neizostavan, tako da je Tamara pre šest meseci prešla sa pozicije Software inženjera na poziciju Engineering menadžera, a nedavno je ponela i titulu seniora.

  • Šta mislite da je izdvojilo vas u odnosu na vašu generaciju? Šta je prevagnulo da budete poslovno istaknuti pre svoje 30. godine?

  U životu sam imala dosta sreće da sam odmalena bila okružena inženjerima i da sam imala prilike da se upoznam sa računarima, zavolim matematiku i tako dođem na ETF. Moja sreća se, takođe, ogleda i u mojim prijateljima, koji su me podržavali i bezuslovno verovali u mene, čak i onda kada ja nisam sebi verovala. Da nije bilo njih, verovatno ne bih ni pokušala da se zaposlim u MDCS-u, gde sam imala menadžera koji je zaista mnogo uticao na mene i koji je najviše doprineo mom razvoju kao inženjera. Nakon toga, putem uspeha vodili su me rad, odgovornost, samokritičnost, odricanje i prihvatanje kritika, koji su me doveli do ovog odredišta na kome sam danas.

  • Kažu da se sreća zaslužuje. Kako ste je vi zaslužili?

  Zaista ne znam, ali sam zahvalna najviše bliskim ljudima, koji me podržavaju i koji uvek imaju strpljenja da me saslušaju, posavetuju ili da, ponekad, jednostavno budu tu za mene.

  Tamara Viličić, Senior Software Engineering Manager, Microsoft

  Tamara Viličić, Senior Software Engineering Manager, Microsoft

  • Svedoci smo da naše tržište veoma sporo vrši tranziciju, još uvek su izrazito vidljivi obrisi socijalizma i karte su podeljene zrelijim igračima. Koji je vaš savet za mlade kolege – kojim putem da se probiju?

  Ono što najčešće slušam u poslednje vreme jeste da treba imati smelosti i prijaviti se ili prihvatiti se nekog posla iako možda ne ispunjavate sve kriterijume – i potpuno se slažem sa tim. Nikad ne znate šta sve može da proistekne odatle, a najgore što može da se desi jeste da pokušate ponovo. Imam primer kolege koji se bez radnog iskustva, osim prakse, prijavio na oglas senior program menadžera (PM), primljen na poziciju PM interna (koja nije do tada ni postojala) i sada, već godinama, radi u Microsoftu kao „full time” PM. Ja sam se prijavila za poziciju u MDCS-u bez mnogo nade da ću proći intervjue, jer mi se posao tamo činio dalek i nedostižan za nekoga bez iskustva i sa tek završenim fakultetom.

  Tamara Viličić, Microsoft

  Tamara Viličić, Microsoft

  • Korporacija ili privatno preduzetništvo?

  Uh, teško je reći! Moj prvi izbor je, očigledno, bila korporacija. Sa privatnim preduzetništvom imam indirektnog iskustva i, iz moje perspektive, izgleda kao jedna vrlo hrabra i ambiciozna putanja. Napraviti nešto svoje zahteva inovativnost, upornost, požrtvovanje i istrajnost, kako u dobrim tako i u napornim i neizvesnim situacijama. Sa druge strane, pruža slobodu, koja je u korporaciji teško dostižna; sâm odlučuješ čime želiš da se baviš, kojim tehnologijama i proizvodima. Korporacija ne zahteva početni kapital ili investiciju, pruža malo više stabilnosti i napredovanja kroz deljenje znanja i učenje od starijih i iskusnijih inženjera.

  • Šta vas je konkretno opredelilo da se razvijate u našoj zemlji, a ne u inostranstvu?

  U Srbiji je ceo moj život, moja porodica i moji prijatelji. Najvažnije mi je da su tu uz mene, mnogo bitnije od nekog standarda, o kome se najčešće priča. Zahvalna sam na tome što su me život i obrazovanje naveli na put IT industrije, koja ima dovoljno potražnje, što je dodatni razlog što nisam morala da idem van zemlje.

  • Kada govorimo o poslu, kako vidite sebe za 10 godina?

  Mislim da bih volela da se u nekom trenutku vratim kodiranju i, možda, oprobam u preduzetništvu. U Microsoftu imam zaista mnogo prilika da učim i napredujem kao inženjer i planiram da to iskoristim, ali želela bih da probam da napravim i nešto svoje jednog dana. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE