Tajna produktivnosti? Evo kako: Nemojte raditi ništa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tajna produktivnosti? Evo kako: Nemojte raditi ništa

  Vašem mozgu je potrebno da ne radi ništa. Da li na pitanje: „Šta radiš, kako si?“ često odgovarate sa: „Vrlo dobro, vrlo zauzeto.“? Tu se suptilno provlači činjenica da smo dobro kada smo zauzeti. Da li je to tačno? Neka istraživanja govore drugačije.

  Svi mi imamo nalete i padove energije i produktivnosti, u zavisnosti od ritma života, spoljašnjih dešavanja i raspoloženja. Treba obratiti pažnju kada smo puni energije i kada treba da napravimo pauzu i ne radimo ništa.

  Kada nam je potreban odmor, naše telo nam šalje signale u vidu gladi, gubitka fokusa, malaksalosti… I mi najčešće zanemarimo te signale, što je greška. Produktivni i kreativni ciklus obično traje od 90 do 120 minuta, tako da je preporučljivo da na svakih sat i po vremena pravimo regularne pauze da bismo „resetovali“ našu energiju i pažnju.

  Ovo je zasnovano na dobro poznatom konceptu vežbanja muzičara. Virtuozi ne vežbaju sviranje violine više od 90 minuta, i ne više od tri sesije dnevno. Nauka nam očigledno preporučuje da rasporedimo svoje obaveze i balansiramo pametno uz pauze.

  Da bismo uspeli u biznisu i životu, potrebne su nam aktivnosti i regularni periodi odmora. U sdanašnjem svetu napredne tehnologije, lako se desi da se zanesemo i „zagrizemo“ više nego što možemo da progutamo – i tako smo prezauzeti.

  Moženo promeniti sopstveni ritam i rutine tako što ćemo vrednovati ne samo aktivnost nego i neaktivnost – umeće da ne radimo ništa!

  Morate biti svesni svog ritma i svojih mogućnosti. Znajte svoje sposobnosti – koliko možete aktivno da radite i koliko vam vremena treba za odmor. Takođe, bilo i poželjno i da isplanirate vreme za odmor. Kada popunjavate raspored ili „to-do“ listu, ostavite nešto i prazno. Nemojte prenatrpati kalendar stavkama i obavezama bez slobodnog minuta vremena.

  Nemojte raditi ništa!

  Izvor: BIZLife/Strani mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE