Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ostrvo, tajlandski zaliv

  Turisti je doslovno UNIŠTILI: Tajlandska plaža otvorena posle 4 godine

  Tajlandska plaža Maja Bej na ostrvu Phi Phi Leh bila je žrtva prekomernog turizma. Zbog toga je uništena životna sredina, kao i biljni i životnjski svet. Sada se stanovnici plaže, ali i ograničen broj posetilaca vraćaju nakon četiri godine zabrane posete uvali.

  Reči koje je Ričard izgovorio u romanu ,,The Beach“ Aleksa Garlanda u filmskoj adaptaciji mladog Leonarda Di Kaprija pre 22 godine, bile su proročanske.

  „Osećam se kao da svi pokušavaju da urade nešto drugačije, ali svi na kraju radite istu prokletu stvar“, rekao je on.

  Protagonista romana ,,The Beach“ je govorio o zamkama u koje upadaju bekpekeri. U pitanju su putnici poput njega, čiji je cilj da upoznaju nove predele, istoriju, ljude i običaje kada putuju po Tajlandu.

  Svi posećuju iste lokacije, od Khao San Road-a u Bangkoku do ležećeg zlatnog Bude u hramu Vat Pho. On je odlučio da uradi „nešto drugačije“ i da otputuje kako bi pronašao tajnu ostrvsku idilu. Filmski stvaraoci nisu ni slutili da će tu lokaciju dodati na turističku listu i videti kako njena popularnost eksplodira.

  Ostrvo, voda

  Ostrvo (Pixabay)

  Turisti su se okupljali – do 6.000 njih dnevno

  Lokacija filma za izmišljeni raj, obrubljen krečnjakom, koji Ričard otkriva bilo je ostrvo po imenu Phi Phi Leh. Dok nije došao Holivud, malo ko je znao za njega, a još manje je bio posećen. Međutim nakon uspeha filma, postalo je ostrvo koje je svaki ljubitelj putovanja želeo da poseti. Hrlili su u milionima – do 6.000 turista dnevno.

  „Jednostavno nismo bili spremni za toliki broj turista. Čitav zaliv je stalno bio prepun glisera, a na plaži se nije mogao videti ni pesak od toliko ljudi“, rekao je vodič Sure Pongnoparat Ka.

  Godine 2018. suočili su se sa nagomilanim smećem, divljim životinjama koje nestaju, na kopnu i u vodi, i mrtvim koralima. Procenjeno je da je oko 90% uništeno zbog pogrešno postavljenih sidrišta za čamce, nesavesnih plivača i hemikalija u kremama za sunčanje. Tajlandske vlasti su odlučile da deluju.

  Tajland, ostrvo

  Tajland, ostrvo (Pixabay)

  Zbog Covida tajlandska plaža produžila zabranu posete

  Uprkos protivljenju turoperatera, vlasti su zatvorile plažu, u početku na period od četiri meseca. Radeći sa zaštitnicima prirode i ekologije oni su produžili zabranu za još godinu dana. I baš kada se pročulo da će se zaliv konačno ponovo otvoriti, izbila je Covid pandemija. Zbog toga je bio zatvoren za turiste skoro četiri godine.

  „Ograničenja zbog pandemije su zapravo došla u dobrom trenutku za zaliv“, rekao je Sirivat Suebsai, tehnički službenik u šumarstvu koji nadgleda ponovno otvaranje plaže.

  Manje od šest meseci nakon što je plaža zatvorena, grebeni sa crnim vrhovima počeli su da se vraćaju u skromnom broju. Sada, nakon nekoliko godina bez posete, ponovo su tu stotine posetilaca. Zaštitnici prirode su imali vremena i prostora da posade skoro 30.000 fragmenata korala, koji je već procvetao i privlači bezbroj riba. Retki rak Puu Kai, koji nije primećen više od 10 godina, posetio je zaliv.

  Brodovi, ostrvo

  Brodovi, ostrvo (Pixabay)

  Promene u zalivu

  Međutim, turisti nemaju baš istu slobodu kretanja kao ranije. Prva promena je pristanište. Ne samo da je dosta udaljeno od zaliva Maja, već samo osam čamaca istovremeno može da pristane i ne može da ostane duže od sat vremena. Rezervacija jednosatnog termina u aplikaciji ili preko turoperatora, otvorena je od 10 do 16 časova, takođe je sada neophodna. Istovremeno mesto ne može da poseti više od 375 ljudi, što je i dalje mnogo, ali vlasti kažu da je to održivo.

  Napravili su šetalište između dve visoke stene, pored kabine za informisanje posetilaca.

  „Izgradili smo šetalište kako bismo ljude sklonili od vegetacije, koja je bila veoma uništena“, rekao je Sirivat.

  Na plaži je postavljen znak sa listom pravila kojih turisti treba da se pridržavaju: bez smeća, bez dronova, bez čamaca i – što je najvažnije – bez plivanja.

  Jedna žena je očajnički želela da objavi svoju fotografiju u vodi na društvenim mrežama. Ali posle zvižduka Sirivatov tim je krenuo u akciju i žena je posramljena napustila vodu.

  Tajlandska plaža, zaliv

  Tajlandska plaža, zaliv (Pixabay)

  Kako su turisti prihvatili nova pravila?

  Sirivat je napomenuo da moraju da zaštite sve oblasti. Sada su, prema njegovim rečima, naučili lekciju i napravili promene.

  „U stara vremena smo se toliko fokusirali na povećanje turizma da smo zaboravili šta je važno. Bitno je i da nastavimo istim putem bez obzira na sve. Vratili smo se osnovama i stavili prirodu na prvo mesto. A ako je priroda dobra, turisti će ipak doći. Pogledao sam plažu – njen pesak mek i beo kao brašno, njenu tvrđavu od krečnjačkih kula prekrivenih vegetacijom tako zelenom da je izgledalo kao da je već prošla kroz Instagram filter – i nisam mogao da se ne složim“, rekao je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE