Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Novi soj koronavirusa „prešao“ u Dansku i Holandiju

  Novi soj koronavirusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je u Danskoj, Holandiji i Australiji, saopštila je tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije Marija van Kerkhove.

  „Nova vrsta korone se pojavila u Danskoj, Holandiji, a bio je jedan slučaj i Australiji, ali se tamo nije širio dalje“, rekla je Van Kerkhove za BBC, a preneo je CNN.

  Upitana da odgovori da li je novi soj došao iz jugoistočne Engleske, odgovorila je potvrdno. „Da. Prema informacijama koje Engleska deli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz Londona“, navela je.

  Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa „još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske“.

  „Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo videti rezultate“, kazala je ona.

  Van Kerkhove je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negde u svetu.

  „Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo“, zaključila je predstavnica SZO.

  Nešto ranije je premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da je novi soj koronavirusa za 70 odsto zarazniji nego prethodni sojevi.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE