Svi smo čuli za kuvano vino i rakiju, ali da li ste probali kuvani RUM ili VISKI? Evo kako se pripremaju

Kada zima stegne, a hladni dani nas podstaknu da se ušuškamo pored kamina ili u toplini doma, misli nam često odlutaju ka toplim napicima koji greju i telo i dušu. Kuvano vino i rakija već su dobro poznati klasici na našim prostorima, omiljeni saputnici praznične atmosfere. Ali, da li ste znali da i rum, džin, pa čak i viski, mogu postati zvezde tople šoljice u hladnim decembarskim večerima?

Uz kombinaciju začina poput cimeta, karanfilića i citrusa, ovi napici dobijaju potpuno novu dimenziju, obogaćujući prazničnu trpezu nesvakidašnjim aromama. Pripremite se da otkrijete čaroliju kuvanih alkoholnih koktela, savršenih za deljenje sa prijateljima ili uživanje uz omiljene praznične melodije.

Ova pića možete naći na većim božićnim marketima širom Evrope, ali i na pojedinim kod nas. Takođe, možete ih zateći i u gotovo svim restoranima ili kafićima koji imaju „zimski asortiman“ kuvanih alkohola.

Kuvani džin

Džin, poznat po svojim osvežavajućim citrusnim i biljnih aromama, uglavnom povezujemo sa letnjim koktelima poput džin-tonika. Međutim, u zimskim mesecima, džin može postati glavna zvezda toplih napitaka, zahvaljujući začinima i aromama koje savršeno upotpunjuju njegov karakter. Kuvani džin nije samo inovativan način uživanja u ovom piću, već i savršen dodatak prazničnom ugođaju.

kuvani džin

Kuvani džin

Kako se priprema kuvani džin?

Osnova za kuvani džin obično je kombinacija kvalitetnog džina, svežeg soka od pomorandže ili jabuke, meda ili šećera, i prazničnih začina poput cimeta, karanfilića, anisa i đumbira. Napitak se priprema zagrevanjem na laganoj vatri, ali nikako se ne sme prokuvati, kako bi se očuvala delikatnost džinovih biljnih aroma.

Jednostavan recept za kuvani džin:

  • 200 ml džina
  • 500 ml soka od jabuke
  • 1 kašika meda (ili šećera, po ukusu)
  • 1 štapić cimeta
  • 3-4 karanfilića
  • 1 kriška svežeg đumbira
  • 1 pomorandža isečena na kolutove

Sve sastojke, osim džina, stavite u šerpu i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne zamiriše i postane toplo. Skinite sa vatre, dodajte džin i promešajte. Poslužite u šoljama ili staklenim čašama otpornim na toplotu, uz krišku pomorandže ili štapić cimeta za ukras.

Kuvani rum

Ovaj aromatični destilat od šećerne trske ima i svoju zimsku stranu. Kuvani rum je savršen način da unesete egzotičnu notu u zimske praznike i uživate u bogatstvu ukusa koje ovo piće može pružiti.

Za razliku od klasičnih zimskih napitaka, kuvani rum ima karakterističnu dubinu ukusa zahvaljujući svojoj bogatoj osnovi, koja se savršeno slaže sa toplim začinima i voćnim notama. Bilo da se radi o svetlom rumu za laganiji ukus ili tamnom rumu za puniji doživljaj, ovaj napitak je prava poslastica za ljubitelje jakih pića.

Kuvani rum

Recept za kuvani rum:

  • 200 ml tamnog ili svetlog ruma
  • 500 ml sveže ceđenog soka od narandže ili jabuke
  • 1 kašika smeđeg šećera ili meda
  • 1 štapić cimeta
  • 2 zvezdasta anisa
  • 4-5 karanfilića
  • 1 limeta (isečena na kriške)
  • 1 vanilin štapić (opciono)

U šerpi zagrejte sok od narandže zajedno sa začinima i šećerom na srednjoj temperaturi, dok ne počne da ispušta miris. Dodajte limetu i vanilin štapić za dodatnu aromu. Skinite s vatre, sipajte rum i dobro promešajte. Poslužite toplo, u šoljama otpornim na toplotu, sa kriškom limete ili narandže kao dekoracijom.

Kuvani rum se lako prilagođava različitim ukusima. Za dodatni sloj slatkoće, možete dodati malo javorovog sirupa. Ako želite nešto bogatiji napitak, probajte kombinaciju ruma i likera od vanile ili karamele. Ljubitelji čokoladnih ukusa mogu dodati i kockicu tamne čokolade koja će se rastopiti i dati kremastu teksturu.

Kuvani Disaronno

Disaronno, poznat kao jedan od najpoznatijih italijanskih likera, ističe se svojim prepoznatljivim ukusom badema, vanile i karamele. Iako se često pije čist, preko leda ili kao sastojak klasičnih koktela, ovaj liker može postati prava zimska poslastica kada se pripremi u toploj verziji. Kuvani Disaronno donosi luksuznu, bogatu aromu i savršeno se uklapa u prazničnu atmosferu.

Kuvani Disaronno

Osnova za ovaj napitak je kombinacija Disaronno likera, voćnih sokova i začina koji pojačavaju njegovu toplu, bademastu aromu. Ovaj napitak je lagan, elegantan i idealan za one koji vole suptilne, a bogate ukuse.

Kako pripremiti kuvani Disaronno:

  • 200 ml Disaronno likera
  • 500 ml soka od narandže ili jabuke
  • 1 kašika meda ili smeđeg šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 2-3 karanfilića
  • 1 kriška limuna ili narandže
  • Rendani muškatni oraščić (po želji)

Zagrejte sok od narandže ili jabuke u šerpi na srednjoj temperaturi zajedno sa začinima i medom. Kada počne da ispušta aromu, skinite s vatre i dodajte Disaronno liker. Lagano promešajte i sipajte u šolje ili čaše otpornim na toplotu. Za dekoraciju, dodajte krišku narandže ili pospite muškatnim oraščićem.

Kuvani viski

Viski, omiljeno piće ljubitelja jakih aroma, poznat je po svojoj složenosti i dubini ukusa. Iako se tradicionalno pije čist, sa ledom ili kao deo koktela, u zimskim mesecima može se transformisati u topli napitak koji greje i telo i dušu.

kuvani džin

Kuvani viski

Osnova ovog napitka je kvalitetan viski koji se kombinuje sa toplim voćnim sokovima i začinima. Cilj je postići balans između intenzivnih viskijevih nota i slatko-začinske topline koja podseća na praznike.

Recept za kuvani viski:

  • 200 ml viskija (po mogućnosti burbon ili irski viski)
  • 500 ml soka od jabuke ili narandže
  • 1 kašika meda ili smeđeg šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 3-4 karanfilića
  • 1 kriška limuna
  • Rendani muškatni oraščić (po želji)

U šerpi zagrejte sok od jabuke ili narandže na srednjoj temperaturi zajedno sa začinima i medom, dok se ne zagreje, ali pazite da ne proključa. Skinite sa vatre, dodajte viski i lagano promešajte. Poslužite u šoljama otpornim na toplotu, sa kriškom limuna ili narandže kao dekoracijom.

Varijacije i ideje za dodatke:

  • Za dublji ukus: Dodajte malo tamnog ruma ili likera od meda za dodatnu kompleksnost.
  • Za slatku notu: Ubacite štapić vanile ili kapljicu karamel sirupa.
  • Za voćnu svežinu: Umesto soka od jabuke, koristite mešavinu soka od brusnice i narandže.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

 

Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

Foto: Freepik

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE