Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pampas

  Svi obožavaju pampas, ali nisu svesni opasnosti koje krije ova hit kućna dekoracija

  Svi su ludi za pampas travom, fascinantnom biljkom koja je sve češći ukras na travnjacima i dvorištima, ali se nalazi i u bar jednoj vazi u domu, ali mnogi nisu svesni opasnosti koje nosi ova biljka. 

  Jesen je godišnje doba kada pampas doživljava svoju punu raskoš, jer su cvetne metlice od sada pa sve do mraza efektan jesenski detalj na otvorenom, a tokom zime odlično se mogu uklopiti u svaku unutrašnju dekoraciju. Pampas trava službenog naziva Cortaderia selloana ukrasna je biljka duge stabljike i raskošnih listova, odnosno paperjaste trave najčešće zlatne boje.

  Odlično izgleda u velikim vazama, na stolu ili u nekom delu stana koji služi za opuštanje. Ova je biljka poreklom je iz Južne Amerike, iz regije Pampas po kojoj je i dobila ime. Listovi ove trave tanki su i mogu biti dugi i oko jedan metar, piše portal zivim.gloria.hr.

  Veliki izvor polena

  Biljka završava cvetnom metlicom dužine 40 do 50 centimetara. Postoje sorte i sa belom i ružičastom metlicom, koje su nižeg rasta. Ipak, iako je neodoljiva, potreban je oprez oko ove ukrasne biljke jer ipak nije za svakoga.

  Naime, osobe koje inače pate od alergija na polen trave mogu osetiti respiratorne simptome i od pampasa. Procenjuje se da alergije na polen trave pogađaju oko 20 odsto stanovništva širom sveta, što znači da je svaka peta osoba alergična na travu.

  Alergija, kijanje, kijavica

  Unsplash

  Takođe, svake se godine beleži i porast broja osoba koje pate od različitih vrsta alergija. Kod nekih su urođene, a drugi ih pak razviju u bilo kojoj životnoj dobi. Nije baš jasno zašto neko ko je do jučer uživao bez tegoba u travi, odjednom na nju nepovoljno reaguje, ali razlog leži u činjenici da svedočimo klimatskim promenama, zagađenju vazduha, uništavanju prirodne flore, urbanizaciji i slično.

  Globalno zagrevanje rezultira većim brojem toplijih dana, što pogoduje ranijem nicanju biljaka, kao i njihovom dužem zadržavanju. Kod osetljivih osoba alergija na travu manifestovaće će se kijanjem, šmrcanjem i drugim smetnjama gornjeg respiratornog sistema i iritacijom na očima.

  Špansko istraživanje

  Iako učinak pampas trave na zdravlje nije proučavan na velikom uzorku, u Španiji su napravili prvu manju studiju koja je pokazala veliku alergenost pampas trave.

  U španskoj Kantabriji upustili su se u naučni projekat, pa su ekstrahovali polen pampas trave i analizirali alergenu reakciju kod 98 pacijenata koji su bili alergični na polen lokalnih trava. Utvrdili su kožnu reakciju i prisutnost specifičnih IgE protutijela (sIgE) na pampas ili na tipičnu autohtonu travu, Phleum pratense.

  Takođe su u istraživanju uporedili sezonske simptome sa prijavljenim brojem polena trave na tom području. Rezultati snažno sugerišu da pampas može prouzrokovati respiratorne alergije u sličnoj meri kao i lokalne trave. S obzirom na to da se pampas trava oprašuje kasnije od lokalnih trava, to bi produžilo razdoblje alergija na travu u regiji za oko tri meseca svake godine, kako je i navela većina pacijenata.

  Istraživači su zaključili kako je ova prva studija koja je izvestila o učincima upečatljivog širenja pampas trave na ljudsko zdravlje.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tamara

   Nije vam jasno odakle porast alergija ali mora da se pomene globalno zagrevanje i u priči o ukrasnoj travi haha. Zaista su mediji kancer društva jer pišu naručene tekstove. Evo vam ideje u vezi porasta alergija, npr. veliki zagađivači, pesticidi, gmo...nastavite spisak. Isti oni utiču i ne promenu klime a ne krava koja ispušta gas i slične bajke.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE