Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  antibiotik

  Davno zaboravljeni antibiotik mogao bi da nas spasi od superbakterija

  Zaboravljeni antibiotik koji je razvijen pre skoro 80 godina, mogao bi ponovno da se aktivira, ovog puta u borbi sa superbakterijama koje su otporne na lekove. U pitanju je lek streptotricin.

  Streptotricin je izolovan četrdesetih godina 20. veka i pokazao je veliki potencijal u lečenju infekcija prouzrokovanih gram-negativnim bakterijama.

  Za razliku od gram-pozitivnih bakterija ovi mikrobi nemaju čvrst ćelijski zid na koji ciljaju mnogi antibiotici. Pronalaženje alternativa bio je jedan od velikih izazova za farmaceutsku industriju.

  Svetska zdravstvena organizacija je 2017. godine objavila popis najopasnijih patogena otpornih na lekove. Većina su bile gram-negativne bakterije.

  Utiče na bubrege

  Međutim, usprkos potencijalu, streptrotricin je odbijen. Smatralo se da je previše toksičan za zdravlje bubrega u inicijalnoj studiji i kasnije je zaboravljen u naučnoj literaturi.

  Naime, tokom početnih istraživanja ustanovljeno je da je toksičan za ljudske bubrege.

  Lekovi

  Antibiotik, bakterija (Pixabay)

  Nov naziv

  Patolog Džejms Kirbi sa Harvarda sa timom je “iskopao” ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili su njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseothricin.

  “Sa pojavom patogena otpornih na više lekova, za koje postoji malo ili nimalo dostupnih antibiotika za lečenje, vreme je da se ponovno razmotri i istraži potencijal onoga što smo ranije prevideli”, rekao je Kirbi za ScienceAlert.

  Nourseothricin proizvode gram-pozitivne bakterije iz zemlje. To je zapravo mešavina antibiotika kojoj su data pojedinačna imena kao što su streptotricin F i streprotricin D (SD).

  Dok nourseothricin i SD imaju toksičan učinak na ćelije bubrega u laboratoriji, Kirbi i kolege su sada ustanovili da to nije slučaj sa streptotricinom F. Ovaj spoj je i dalje efikasan u ubijanju gram-negativnih bakterija otpornih na lekove, ali u koncentracijama koje nisu toksične.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE