Svetska banka: Kina postala javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska banka: Kina postala javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika

  Kineski ekonomski rast i stabilnost postali su javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika, što pruža stabilnost i podršku regionu, izjavio je ekonomista Svetske banke Aditija Matu.

  “Kina postaje sve važnija za ovaj region”, rekao je ekonomista Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik Aditija Matu za kinesku novinsku agenciju Sinhua.

  Kina i dalje najviše doprinosi globalnom rastu i takođe je značajan izvor finalne potražnje za zemlje u regionu, sa oko desetinom ukupne dodate vrednosti proizvedene u Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Tajlandu i Vijetnamu koja se na kraju apsorbuje u Kini, navodi se u nedavno objavljenom ekonomskom izveštaju Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik.

  Kina, zastava

  Kina (Pixabay)

  Uprkos negativnim rizicima, uključujući sukob Rusije i Ukrajine, koji bi mogao da dovede do još viših cena robe, smanjenja izvozne potražnje i nestabilnog finansijskog tržišta, ponovnog širenja korona virusa i pooštravanja globalnih finansijskih uslova, Matu je rekao da Kina ima politički prostor i kapacitet da odgovori na šokove.

  Nijednoj zemlji neće biti lako da se nosi sa trostrukim šokovima, rekao je on, dodajući da se “na sreću, Kina ponaša mudro i ima potencijal da se mudro ponaša”.

  On je rekao da je Kina sprovela ograničenja u fiskalnoj i monetarnoj politici u ranoj fazi pandemije, ostavljajući zemlji prostor za manevrisanje.

  Ako Kina obezbedi fiskalni podsticaj, to će koristiti ne samo kineskoj, već i regionalnoj ekonomiji, rekao je on.

  Svetska banka vidi tri nove oblasti u kojima postoji mogućnost rasta za region, a to su trgovina, digitalne tehnologije i zelena proizvodnja.

  Matu je savetovao donosioce odluka da zadrže trgovinu otvorenom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE