Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska agencija o odumiranju srpskog sela

  Od 2002. i 2011. godine, Srbija je izgubila preko više od 377.000 od ukupno blizu sedam miliona stanovnika, odnosno pet odsto, navodi agencija Rojters u u reportaži o srpskim selima.

  Prema podacima Srpske akademije nauka i umetnosti, broj stanovnika opao je u 86 odsto od ukupno 4.600 sela u Srbiji, navodi Rojters, ističući da je situacija u nekim drugim zemljama Balkana i jugoistočne Evrope slična.

  Za proteklih 50 godina, broj stanovnika Knjaževca prepolovio se i sada iznosi 30.000.“Sada imamo broj stanovnika na nivou onoga što smo imali posle Prvog svetskog rata“, ističe Marija Jelenković, jedan od opštinskih zvaničnika.

  Tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, oko milion ljudi krenulo je u potragu za zaposlenjem na Zapadu, dok se broj stanovnika koji su Srbiju napustili tokom ratova devedesetih procenjuje na 700.000, navodi agencija.

  Odliv stanovništva nastavio se posle pada Slobodana Miloševića, a sa prelaskom na tržišnu ekonomiju, mnoge državne fabrike su zatvorene.

  Trend zasnivanja porodica sa manjim brojem članova je, prema popisu iz 2011. godine, doveo do porasta prosečne starosti stanovništva na 42 godine, dok je 2000. godine taj prosek iznosio 40 godina.

  Srpska vlada je pokušala da reši ovaj problem poboljšavajući infrastrukturu i nudeći podsticaje mladima voljnim da ostanu na selu, ali ti napori tek treba da daju rezultate, navodi Rojters, dodajući da je ideja o naseljavanju migranata sa Bliskog istoka u praznim selima napuštena.

  Agencija je objavila reportažu o Repušnici, selu na padinama Stare Planine u istočnoj Srbiji, koje od 1998. godine nema stalno naseljenih ljudi, navodeći da je slična situacija i u mnogim obližnjim selima.

  Izvor: RTS

  Foto: YouTube_screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE