Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IZ UGLA PSIHOLOGA: Zašto žene NE UMEJU da prime kompliment?

  Kada ste poslednji put na kompliment odgovorile jednostavnim, sadržajnim “Hvala”? Žene kao da se pravdaju za svoj lep izgled, ili za nešto što su dobro uradile – za neki svoj uspeh. Šale se na svoj račun, umanjuju vrednost… Čemu to? Odgovor leži dublje nego što smo mislili i ima korene u samom društvu, pa čak i u evolutivnoj biologiji.

  Ovaj video-skeč pokazuje kako se žene ponašaju kada prime kompliment. Jeste iskarikirano, ali ima dosta istine. Ako žena odgovori sa “hvala” postoji prećutna osuda i neverica – “Ona je tako uobražena”:


  Rađene su mnoge studije baš na ovu temu. Kako piše sajt Psychology Today, samo 22% komplimenata koje je jedna žena dala drugoj bilo je prihvaćeno. Ako pretpostavimo da žene jednostavno ne umeju da primaju komplimente, dodajmo tome da one prihvataju 40 % komplimenata od muškaraca.

  *Kada se kaže prihvatanje komplimenta misli se na odgovor “Hvala” nakon komplimenta. Ne odnosi se na odgovaranje komplimentom (npr Ne, ti si lep/a) ili umanjenje (Stvarno nije ništa posebno, ili platila sam samo…), kao i pripisivanje nekom drugom (npr Zaslužan je ipak neko drugi).

  Odbijanje komplimenata čak nema veze ni sa samopouzdanjem ili sa samopoštovanjem. Žene koje imaju samopouzdanja mogu da odbiju komplimente da bi delovale skromno. A ta skromnost, sveprisutni kulturni i verski “krivac” koji stoji iz opsesije društva da odgaja stidiljivu, pokornu i prilagođenu ženu, izgleda da je usađena u većini devojčica.

  Kako dalje piše sajt Psychology Today, žene su najčešće učile od svojih majki kako da budu “dobre i pokorne žene”, i tako dobijaju prvu lekciju – “Sakriti svoje pravo sebe da bi se udovoljilo drugima.

  Žene koje imaju manjak samopouzdanja, s druge strane, odbijaju komplimente zato što se ovi spoljni pozitivni “signali” ne uklapaju sa unutrašnjim viđenjem njih samih. Ovo ponašanje ni ne čudi jer gde god da pogledate, žene su pod pritiskom da udovolje nemogućim standardima lepote. Mnogi poslovni modeli kompanija koje se bave lepotom, zavise od toga koliko se žene osećaju loše u vezi sa samima sobom.

  Psiholozi kažu da evolutivna biologija može da odgovori na pitanje – zašto su ženski odnosi toliko komplikovani? Odgovor nije nimalo komplikovan – kada muškarac uđe u jednačinu, maske padaju, i nema više rukavica. Postoji čak i fizička manifestacija ovog takmičenja. Jedno istraživanje kaže da se ženski testosteron (hormon povezan sa agresijom i takmičarskim “duhom”) povećava kada pomirišu majicu žene koja ovulira.Jednostavno, kada se osećaju ugroženo, žene se pretvaraju iz miroljubivih, u bića spremna za napad.

  Kakve veze ovakvo ponašanje ima sa tim što žene ne umeju da prime komplimente? Psiholozi to objašnjavaju ovako: Zamislite da udelite zaista lepoj ženi kompliment i da vam ona odgovori gracioznim “Hvala”. Na nekom nesvesnom nivou, gde postoji neko imaginarno takmičenje i upoređivanje, to znači kao da je priznala da je atraktivna i to dalje vodi ka ljubomori. Ako odbije kompliment, to znači da možda ne zna koliko je atraktivna, što može da vas čini manje neprijateljski nastrojenom.

  U ovom slučaju, ne odgovoriti “Hvala” na kompliment, može obema stranama da olakša. Ona se ne oseća uobraženo, a vi se ne osećate ugroženo. Moglo bi čak da bude bolje rešenje da se drže na odstojanju naši temperamentni evolutivni instinkti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE