Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svemirski otpad im pao na kuću, sada tuže NASU

  Porodica sa Floride podnela je tužbu protiv NASE zbog malog otpada koji je svemirska agencija bacila sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), a koji je završio u njihovoj kući.

  Ranije ove godine, objekat cilindričnog oblika težak dva kilograma pao je kroz krov porodične kuće u Napulju na Floridi, stvarajući rupu u plafonu i podu. Incident se poklopio sa ponovnim ulaskom ogromne palete starih baterija sa ISS-a, koja je strmoglavo pala kroz atmosferu istog dana iznad Meksičkog zaliva, a na kraju se uputila prema jugozapadu Floride.

  Vlasnik kuće je prijavio incident i NASA je vratila objekat na analizu. U aprilu je svemirska agencija potvrdila da je, nakon proučavanja dimenzija i karakteristika objekta, to zaista bio deo opreme za podršku leta koja se koristi za postavljanje baterija na teretnu paletu.

  „Svemirski otpad je pravi i ozbiljan problem zbog povećanja svemirskog saobraćaja poslednjih godina“, rekla je Mica Nguyen Worthy, porodični advokat u saopštenju. „Moji klijenti traže adekvatnu nadoknadu zbog stresa i uticaja koji je ovaj događaj imao na njihove živote. Zahvalni su što niko nije zadobio fizičke povrede u ovom incidentu, ali ovakva situacija je mogla biti katastrofalna“.

  NASA

  NASA (Pexels)

  Sin vlasnika kuće Alejandra Otera u tom trenutku bio je sam kod kuće, ali na sreću nije zadobio nikakve povrede. Komad krhotina je ostavio rupu na krovu i podu, kaže Worthy. Porodica traži odštetu za imovinsku štetu, emocionalne i psihičke bolove, kao i troškove pomoći trećih lica koja su potrebna u tom procesu, prenosi Gizmodo.

  NASA nije očekivala ovakav ishod

  Teretna paleta je sadržavala devet baterija i bila je teška oko 2.630 kilograma, što je čini najtežim komadom otpada bačenog sa ISS-a. Izbacila ga je robotska ruka Canadarm2 u martu 2021. i ostavljena je da padne na Zemlju u nekontrolisanom povratku. Haotičnom padu sa orbite konačno je došao kraj kada je teretna paleta ponovo ušla 8. marta oko 15:29 po istočnoevropskom vremenu negde iznad Meksičkog zaliva.

  NASA je očekivala da će cela paleta izgoreti pri ponovnom ulasku kroz Zemljinu atmosferu, a šanse da fragmenti prežive toplotu i slete u naseljeno područje su prilično male, ali očigledno nisu ravne nuli. U proseku, 200 do 400 objekata koje je napravio čovek ponovo prođe kroz zemljinu atmosferu svake godine, a svemirske agencije obično prihvataju prag verovatnoće 1 od 10.000 za rizik od žrtava nekontrolisanog ponovnog ulaska u zemljinu atmosferu, prema Evropskoj svemirskoj agenciji.

  SpaceX, internet, NASA

  NASA (Pixabay)

  „NASA ostaje posvećena odgovornom radu u niskoj Zemljinoj orbiti i ublažavanju što je moguće više rizika da zaštiti ljude na Zemlji kada se svemirski hardver mora osloboditi“, napisala je svemirska agencija u ranijem saopštenju.

  Slučaj koji je u toku je redak slučaj pada svemirskog otpada na ličnu imovinu, i to je svakako prvi put da je NASA prozvana zbog neodgovornog bacanja smeća. Najverovatnije je da će svemirska agencija nadoknaditi štetu porodici.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE