Sve je manje domaćih banaka u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve je manje domaćih banaka u Srbiji

  Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mesecima biće znatno promenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka, piše agencija Beta.

  Sada je među 28 banaka sedam domaćih, od kojih je pet u državnom većinskom ili manjinskom vlasništvu, a dve su u privatnom vlasništvu.

  Na listi deset najvećih banaka mereno bilansnom aktivom tri su domaće – Komercijalna, AIK i Poštanska štedionica. Medjutim, Komercijalna banka, gde je država najveći pojedinačni akcionar sa udelom od 41,7 odsto, u postupku je privatizacije i dogodine će verovatno biti u grupi banaka u vlasništvu stranih lica.

  Ministar finansija Siniša Mali je potvrdio da će do kraja godine biti prodata JUMBES banka u kojoj država ima manjinski vlasnički udeo od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke, gde država poseduje 76,7 odsto akcija, a državno preduzeće Jugoimport SDPR preostalih 23,3 odsto.

  Plan Vlade Srbije je da Poštanska štedionica ostane u državnom vlasništvu. U toj banci država ima vlasništvo do 74,6 odsto, a vlasnik ostalih akcija je javno preduzeće Pošta Srbije.

  Poštanska štedionica je poslednjih godina “rasla” preuzimanjem klijenata i depozita propalih državnih banaka – Razvojne banke Vojvodine, Agrobanke, Privredne banke Beograd, a od aprila ove godine preuzela je i poslovanje Jugobanke Jugbanke Kosovska Mitrovica.

  Vlasnika će, kako pišu mediji, promeniti i Sosijete ženeral banka za koju se prema nezvaničnim informacijama interesuju madjarska OTP banka i italijanska Unikredit banka, koje imaju značajan udeo na bankarskom tržištu Srbije.

  Takođe, po pisanju medija, i Adiko banka se sprema za dokapitalizaciju ili prodaju.

  Ono što je izvesno je da AIK banka, najveća domaća banka u privatnom vlasništvu, ne planira promenu vlasničke strukture već dalje širenje poslovanja u Srbiji, ali i na drugim tržištima.

  AIK banka je prošlu godinu završila kao najprofitabilnija banka u Srbiji, sa dobiti od 12 milijardi dinara, trostruko većom nego 2016. godine, na šta je uticalo preuzimanja Alfa banke ali i racionalizacija poslovanja i inovacije usluga.

  Ta banka, sa tradicijom od 40 godina u javnosti je prepoznata kao “domaća i jaka”, što klijentima uliva sigurnost.

  U vreme globalizacije i privatizacije brend “domaće” ima cenu samo ako iza toga stoji kvalitet i pouzdanost, a AIK banka je lider na bankarskom tržištu Srbije po adekvatnosti kapitala, što je pokazatelj sposobnosti banke da se zaštiti od eventualnih rizika.

  AIK banka je jedina banka u Srbiji koja je stigla do tržišta Evropske unije, kupovinom udela od 32,5 odsto u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Cilj banke je ne samo da se pozicionira medju tri vodeće banke u Srbiji po svim finansijskim pokazateljima i kvalitetu poslovanja, već i da van zemlje jača svoj poslovni uticaj i tako doprinosi jačanju konkurentnosti čitavog regiona.

  Druga domaća banka u vlasništvu privatnih lica, Direktna banka, širila se kupovinom KMB i Findomestik banke, a prošle godine je kupila Pireus banku koju bi trebalo da uskoro integriše, pa će na bankarskom tržištu biti još jedna banka manje.

  Inače, pre desetak godina u Srbiji je bilo 35 banka, a očekivanja su da će taj trend ukrupnjavanja bankarskog sektora biti nastavljen, u skladu sa veličinom i snagom tržišta na kojem posluju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE