Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaka nova prognoza za aviosaobraćaj gora od prethodne

  Vazdušni sobraćaj u Evropi ove godine zbog pandemije COVID-19 biće pogođen teže nego što se prvobitno očekivalo, objavio je Eurocontrol.

  „Očekuje se da će ukupni broj letova u Evropi biti manji za 55 posto u odnosu na 2019. godinu, što je šest miliona letova manje, za milion letova više nego što se po prvobitnom scenariju predviđalo“, objavio je Eurocontrol, evropska međuvladina organizacija zadužena za koordinaciju upravljanja aviosaobraćajem u Evropi.

  Ukupni gubici za aviokompanije i aerodrome bi mogli dostići 140 milijardi ove godine, 30 milijardi više od procene iz aprila ove godine.

  U aprilu je Eurocontrol očekivao postepeni oporavak aviosaobraćaja do kraja godine, ali taj scenario više nije izgledan nakon što se u avgustu zaustavio oporavak.
  Narednih meseci vazdušni saobraćaj trebalo bi da bude oko 40 do 50 posto od normalnog, što znači da bi na nivou cele godine promet mogao biti manji za 55 posto, odnosno šest miliona letova manje, navodi Eurocontrol.

  Glavni direktor Eurocontrola Eamonn Brennan žali se na izostanak „koordinacije među zemljama članicama“, dodajući da trenutni pristup „ubija turizam“.

  „Sadašnji scenario bi se mogao poboljšati kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati aviosaobraćajem kroz usklađeni pristup prema testiranju i kroz zajedničke procene epidemioloških kriterijuma.“

  S tim bi situacija postala predvidljivija za putnike, aerodrome i avioprevoznike. Istovremeno, situacija može postati i gora ako države nastave da nameću opšta ograničenja i karantinske mere – ovaj pristup ubija turističku industriju“, ističe Brennan.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE