Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suze Veljkove mame

  Piše: Milenko Vasović

  Veljkova mama je u sredu preplakala, posle više godina rada ostala je bez posla. Ne, nije to mama onog Veljka o kojoj se svaka vlast brine. Ovo je jedna nezaštićena mlada majka koja je otišla na porodiljsko i kad se vratila poslodavac nije želeo da joj produži ugovor.

  Rekli su joj nedvosmisleno – ti ćeš zbog bebe često na bolovanje pa ne možemo da računamo na tebe.

  Otkazi su efikasan način za odvraćanje žena od rađanja i pravi su primer konkretnih mera u borbi protiv nataliteta. Ovakav tretman porodilja možda bi bio poželjan u mnogoljudnim državama i nacijama, ali u Srbiji to je direktan doprinos izumiranju.

  Mama malog Veljka je radila u privatnoj firmi i neko može da pomisli – šta je privatnika briga za natalitet. Da, ali u Srbiji se i državne firme ponašaju na istovetan način.

  Stjuardesa Teodora Stefanović, radi već dve godine u Er Srbiji, kompaniji koja je 51 odsto u vlasništvu države. Njoj je poručeno da joj ugovor koji ističe 16. janura neće biti produžen. Razlog isti kao i kod Veljkove mame. Identična sudbina zadesila je i Anu Urošev i Jovanu Petrović, i još dvadesetak trudnica i porodilja u ovoj avio kompaniji.

  Na pitanje novinara zašto je takav tretman porodilja u državnoj firmi počinje klasična demagogija ili što bi narod rekao izmotavanje po sistemu “sve je urađeno po zakonu”. Kakav, bre, zakon, ako zakon dozvoljava “šutiranje” majki.  Menjajte ga!

  Te žene su otpuštene zato što ih niko nije štitio. Nešto se ne sećam da je supruga nekog funkcionera posle porođaja ostala bez posla. Ko je, recimo, smeo da otpusti predsednikovu suprugu posle porođaja. Ni ne treba, naravno, ali i druge porodilje moraju imati zaštitu.

  Mlade majke moraju imati status baš kao i borci posle Drugog svcetskog rata – imali su prednost pri zapošljavanju i zaštitu u slučaju otpuštanja. U pitanju je borba za očuvanje nacije i države, a dok se ne izmisli drugi način razmnožavanja ta borba se ne može dobiti bez porodilja.

  Umesto da premijerka i ministarka zadužena za natalitet pozovu na raport rukovodstvo Er Srbije i da se obrate javnosti povodom diskriminacije porodilja one se prave kao da problem ne postoji. Premijerka ćuti, a ministarka nekakvom nemuštom izjavom brani “Er Srbiju”. Samo što ne kažu ženama “ako ste naivne vi rađajte”.

  Takva poruka koju vlast šalje ima za rezultat ponašanje poslodavaca koji porodilje tretiraju kao balast koga se treba osloboditi. A Srbija je na 211. mestu u svetu po broju novorođenčadi ( devet na 1.000 stanovnika). Dodamo li tome i one koji se iseljavaju dobijamo činjenicu da smo svake godine malobrojniji za 30 do 35 hiljada  stanovnika.

  Ako preuzmemo retoriku vlasti koja svaki čas otkriva zavere i neprijatelje možemo bez rezerve reći da Srbija nema  većih neprijatelja od nas samih. Jer, matematičkom formulom se može izračunati koje godine će Subotica postati granični prelaz između Mađarske i Velike Albanije. Tu ne pomaže nabavka raketnih sistema i nadzvučnih lovaca.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nadja

   Bas..bas..tako..jasno i bez praznih uvreda..nikad bolji tekst od Vas..hocemo li sE ozbilno zamisliti nad nasim problemom broj JEDAN?!

  • Mladen

   Nazalost, clanak je odlican, nek nas je sramota

  • Marina

   Ja sam otpuštena 2012. Iz tadašnje Agencije za privatizaciju baš pred porođaj. Sve je bilo u skladu sa zakonom. Onda je promenjen zakon i sada otpustaju kad beba napuni 1 godinu. Napredno!

  • JOVANA

   Da, sve je upravo onako kako je rečeno, nažalost i šta reći, a ne zaplakati. Predhodni Zakon o radu nije štitio trudnice, pa su dobijale otkaze u vreme trudnoće, ili nakon porođaja, a sada nakon izmena su ''zaštičene'' dok beba ne napuni godinu dana, a posle koga je briga!!!?(predsednika, premijerku, ministre, pa oni se bave visokodržavnom politikom?!!!) ili predstavnike sindikata, pa zar ljudima u ovoj zemlji još uvek nije jasno ko vlada?Ali narod ko narod, ima vlast kakvu zaslužuje a Srbije uskoro neće biti i neće imati ko šta da im zameri. Veljkova mama, kao i Marina su verovatno bile u radnom odnosu na određeno vreme i nažalost kada su se stekli zakonski uslovi poslodavac je jedva dočekao da im da otkaz.Nadam se da deca imaju i očeve koji rade i da neće biti socijalni slučajevi...PROBUDI SE SRBIJO!!!!

  • jasna

   Koje je rešenje za ovaj problem? Čini mi se da gledamo "svoja posla" i da radjamo decu za sebe, ukoliko možemo, bar jedno do dva, da za nama ostane pokolenje, da imamo kome da se radujemo, posvetimo, brinemo...a posle će oni tako prema nama. Da se medjusobno pomažemo, družimo i tako sebi ulepšamo život. Od države, tj. vlasti nema pomoći...i ne vredi na to trošiti živce i snagu. Živeli!!!

  • Jelena M.

   Odličan članak, kao i svi do sada. Šta reći a ne zaplakati. Šaljem link koga zanima da pročita, kako je sve ovo regulisano u Švedskoj, gde moj brat živi. Jutros mi je poslao , pa mi to dođe kao kec na 11 na ovu pretužnu priču o davanju otkaza porodiljama, upravo ono što sam i ja doživela 2011.g. od jedne privatne firme. Borite se bar za OTPREMNINE!!! Link je ispod, pročitajte ga da znate kako mladi roditelji žive i kakve privilegije imaju kad dobiju dete. https://www.thelocal.se/20180109/seven-reasons-its-better-to-be-a-parent-in-sweden-lansstyrelsen-tlccu

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE