Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovaj automobil ZAGAĐUJE više od Velike Britanije i Nemačke zajedno

  Kada bi sva sportska terenska vozila (SUV) na svetu bila država, bila bi šesta po zagađenju, pokazalo je istraživanje.

  Oko 330 miliona SUV-ova proizvelo je iste emisije kao Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno 2022. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Vozila troše oko 20 odsto više goriva nego automobili, ali njihova kupovina se povećala poslednjih godina.

  Uprkos problemima u snabdevnom lancu i opštem padu prodaje automobila za 0,5 odsto, prodaja SUV-ova porasla je za tri odsto u 2022. Oni su činili 46 odsto ukupne prodaje automobila te godine, utvrdila je IEA.

  Borci za klimatske promene sve su više zabrinuti zbog uticaja SUV vozila. Aktivistička grupa Tire Extinguishers rekla je da je u ponedjeljak uveče izduvala gume stotina SUV-ova u Europi uoči prve godišnjice svoje kampanje.

  SUV

  Automobil (Freepik)

  Vozila su veća i teža od običnih automobila i troše u proseku 20 odsto više goriva. Povećan broj ovih automobila u 2022. odgovoran je za trećinu povećanja globalne potražnje za naftom.

  Kupovina ovih vozila je porasla poslednjih godina, popevši se s 20 odsto novih automobila u 2012. na 46 odsto svih automobila prošle godine, izveštava IEA. Uspon se nastavio u 2022., uključujući značajan rast u SAD-u, Indiji i Evropi, uprkos blagom padu ukupnog broja prodatih automobila.

  Otprilike jedan od šest SUV-ova prodanih 2022. bio je električni, piše SeeBIZ.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE