Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neviđeni pad potrošnje: Smanjuju se najpoznatiji vinogradi

  Bordo, možda najpoznatija vinogradarska regija na svetu, suočava se s neviđenim padom potrošnje i izvoza crnog vina, zbog čega vinogradari traže pomoć francuske vlade, javila je novinska agencija EFE.

  Od 115.000 hektara namenjenih vinogradima, proizvođači žele da smanje proizvodnju napuštanjem barem 10 odsto tog zemljišta. Istovremeno od vlade traže finansijsku naknadu i pomoć kako bi se rešili velikih zaliha.

  „U naših 80 ili 85 odsto vinograda proizvodi se crno vino. Danas u Francuskoj, ali i na izvoznim tržištima, pada njegova potrošnja“, kaže Stephane Gabard, vinogradar i predsednik sindikata u Bordou.

  Kriza je počela zatvaranjem stanovnika u kuće tokom pandemije koronavirusa.

  Promenile su se zdravstvene navike, ali i način druženja. Danas je sve manje obilnih obroka ili porodičnih okupljanja koja podstiču ispijanje crnog vina uz hranu. Umesto toga, više se belog ili ružičastog vina konzumira u aperitivima i na društvenim okupljanjima.

  Vlada u Parizu, koja se isprva oglušila na proteste proteklih meseci, u februaru je dala zeleno svetlo za destilaciju preostalih zaliha, s dve kampanje između jula i oktobra procenjene na 160 miliona evra. Finansiraće se sredstvima iz državnog budžeta i Evropske unije.

  Cilj je rešiti se 2,5 miliona hektolitara vina, uglavnom crnog, premda vinogradari tvrde da je neprodati višak veći i iznosi tri miliona. Ipak, sektor veruje da će vlada objaviti nove najave o otkupu povodom početka Poljoprivrednog sajma u Parizu ove subote.

  „Predsednica i ministar poljoprivrede doći će na sajam. Budu li njihovi potezi razočaravajući, kolege i ja ćemo protestovati protiv ove politike“, kaže Gabard, čiji sindikat predstavlja većinu od više od 5.000 vinograda u regiji.

  Više od četvrtine vinogradara bi da prenameni zemlju

  Sindikat traži odštetu od 10.000 evra po hektaru za ukupno 15.000 hektara srezanog zemljišta.

  Na poslednjoj nacionalnoj skupštini sindikata Vignobles Indépendants de Gironde, koji uključuje oko 2.500 vinogradara, upravo je kriza u sektoru bila je tema sastanka sredinom februara.

  Rukovodilac sektora za diverzifikaciju poljoprivrede Poljoprivredne komore Gironde, Francois Rauscher, intervenisao je kako bi promovisao kampanju započetu 2021. godine podstičući ljude da ulažu novac u korišćenje zemljišta za upravljanje šumama, energetiku, turizam i lokalnu poljoprivredu.

  Ta institucija kaže da 28 odsto vinogradara u teškoćama želi da svoju zemlju prenameni za druge aktivnosti.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE