Sunoko otvorio biogasno postrojenje u Vrbasu vredno više od 9 mil. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sunoko otvorio biogasno postrojenje u Vrbasu vredno više od 9 mil. EUR

  Sunoko, kompanija članica MK Group, pustila je u rad biogasno postojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu.

  Investicijom od preko 9 miliona evra, kompanija daje snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije.

  Postrojenje ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2.4 MW/sat, tako da će obezbeđivati godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava.

  „Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas. Kompanija Sunoko, kao deo MK Group, odlučila je da otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe iskoristi za proizvodnju struje. Ovakvim inovativnim projektima, naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju“, istakao je Zoran Stojak, direktor tehničkog sektora kompanije Sunoko.

  Biogasna elektrana u Vrbasu koristi tehnološko rešenje firme Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva energetska rešenja. Primena biogasa, uz očuvanje prirodnih resursa, unapređuje energetski bilans zemlje kroz uvećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji i doprinosi ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije dobijene iz obnovljivih izvora do 2040. poveća na najmanje 40%.

  MK Group je zajedno sa kompanijom Fintel Energija, već čitavu deceniju jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije. Kako je najavila, MK Group će u naredne tri godine uložiti 300 miliona evra u ključne oblasti poslovanja, od čega je 85 miliona evra opredeljeno za drugu fazu vetroparka Košava.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MK Group

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE