Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd ispao iz trke za „Zelenu prestonicu Evrope“

  Generalni direktorat za zaštitu životne sredine Evropske komisije (EK) saopštio je da su u finale izbora za Zelenu prestonice Evrope za 2023. godinu ušli Sofija, glavni grad Bugarske, zatim prestonica Estonije Talin, ali i Krakov u Poljskoj i švedski grad Helsingborg.

  Beograd se tako više ne nalazi u izboru za zelenu prestonicu a iz izbora je ispao  i Dablin, glavni grad Irske, ali i prestonica Poljske Varšava, kao i još nekoliko evropskih gradova.

  Osim Beograda, i glavni gradovi Hrvatske i Severne Makedonije, neće biti Zelena prestonica Evrope za 2023. jer su i oni ispali iz finala ovog izbora.

  Inače, ovu titulu je do sada od gradova bivše SFRJ imala jedino Ljubljana.

  Na sajtu Evropske komidijr navodi se da su Helsingborg, Krakov, Sofija i Talin ušli u uži izbor na osnovu posvećenosti rešavanju izazova urbane životne sredine i ciljevima da njihovi gradovi budu „dobri za život“.

  Evropske nagrade za zeleni grad imaju za cilj da pokažu da je prelazak u zeleno okruženje moguć bez obzira na vašu polaznu tačku.

  Bistrita (Rumunija), Elsinore (Danska), Gava (Španija), Treviso (Italija), Valongo (Portugal) i Vintersvijk (Holandija) ušli su u uži izbor za titulu evropskog zelenog lista 2022.

  Ovo takmičenje je otvoreno za manje gradove i mogu nominuju do dva zajednička dobitnika nagrade svake godine.

  Gradovi finalisti sada će ući u završnu fazu takmičenja i potrebno je da ubede  međunarodni žiri u septembru u svoju ozbiljnu posvećenost održivom urbanom razvoju, svoju sposobnost da budu uzor drugim gradovima i svoju strategiju za komunikaciju i angažovanje sa svojim građanima .

  Pobednici za titulu Evropske zelene prestonice 2023. i evropskog zelenog lista 2022. biće otkriveni na zvaničnoj ceremoniji dodele nagrada koja se održava 9. septembra u Lahtiju, evropskoj zelenoj prestonici ove godine.

  Pobednik evropske titule Zelena prestonica 2023. dobiće 600.000 evra, a pobednici evropskog naslova Zeleni list 2022. 200.000 evra (maksimalno dva pobednika).

  Finansijske nagrade namenjene su korišćenju kao doprinos sprovođenju inicijativa i mera za unapređenje ekološke održivosti gradova .

  Na vest da se Beograd se više ne nalazi u izboru za Zelenu prestonicu Evrope za 2023. godinu, reagovale su brojne organizacije i pojedine političke stranke u Srbiji navodeći da je to bilo „očekivano“.

  Nije Njuz.net: Beograd u trci za nagradu ZELENA PRESTONICA

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE