Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SUFICIT: Srbija izvozi IT usluge i menadžere

  Srbija početkom godine beleži suficit od 182 miliona dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni usluga, pre svega zahvaljujući informacionim tehnologijama, dok prosek kvari turizam.

  Prema podacima iz prva dva meseca ove godine, Srbija je u suficitu od ukupno 182 miliona dolara. Rezultatu su doprineli pre svega zaposleni u IT, ali i stručnjaci za profesionalno i menadžersko savetovanje. Brojke kažu da smo počeli da – izvozimo direktore, pišu Novosti.

  Kompjuterske usluge su nam u januaru donele zaradu od 37, a u februaru 41 milion dolara. Već dugo je suficit IT usluga veći nego što je to slučaj sa prehrambenom industrijom. Uspešniji su od izvoza voća i povrća. Već dugo oni postižu najbolji rezultat, kaže ekonomista Ivan Nikolić.

  Menadžeri konsultanti su, po svemu sudeći, takođe značajan srpski izvozni adut u polju usluga. U januaru su bili u „plusu“ od 32, a u februaru 38 miliona dolara. Posle godina kada su strane kompanije na vodeće pozicije dovodili oproban kadar iz centrala, izgleda da se situacija preokrenula.

  Među poljima u kojima smo veći izvoznici nego uvoznici je i transport. U ovoj oblasti stranoj konkurenciji najviše beži prevoz putnika. Naše kompanije u inostranstvu prodaju karte vredne 22 miliona dolara, dok stranci u Srbiji inkasiraju devet miliona dolara.

  Na ovaj rezultat, delom utiče i pravilo da ukoliko strana kompanija pokreće međunarodnu autobusku liniju kroz Srbiju, mora da nađe partnera u našoj zemlji.

  Upućeni objašnjavaju da je veće interesovanje srpskih kompanija da voze u stranim zemljama, nego što su strane kompanije zainteresovane da voze kroz Srbiju. Domaći prevoznici su i cenovno konkurentniji.

  Kada je reč o prevozu robe, međutim, tu smo u februaru bili u „minusu“. Mi smo stranim kompanijama za ovaj posao platili 44 miliona dolara, a naše su izvezle ovu uslugu u vrednosti od 40 miliona. Mesec ranije je odnos bio nešto povoljniji, imali smo suficit od šest miliona dolara.

  Najveći deficit među uslugama pravi turizam. Samo u februaru, naši građani su u inostranstvu potrošili 25 miliona dolara više nego posetioci Srbije. Stranci su u prednosti i kada je reč o naplati prava intelektualne svojine.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE