Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta se dešava sa Dajnersom?

  Račun „Dajners klab internešenel Beograd“ (Diners Club International) je blokiran zbog čega je korisnicima onemogućeno korišćenje dajners kartice na nekim prodajnim mestima.

  Trgovci su požurili da istaknu obaveštenje da ne primaju karticu, čim je obelodanjeno da je račun srpskog ogranka poznatog Dajners kluba, blokiran. U korisničkom servisu za N1 kažu da u ovom trenutku analiziraju sve moguće opcije za rešavanje navedene situacije.

  „S obzirom da se broj prodajnih mesta koja ne primaju Diners Club kartice kontinuirano menja, savet korisnicima je da se pre kupovine, direktno kod pojedinih trgovaca, informišu o prihvatu Diners Club kartica. Takođe, savet korisnicima je i da nastave sa redovnim izmirivanjem svojih dospelih obaveza“, kažu u Dajners klubu.

  Kako piše Politika, rasplet situacije se ne nazire, a jedino je izvesno da je novi vlasnik „Erste kard” podneo krivične prijave protiv bivših rukovodilaca kompanije na čelu s Obradom Sikimićem, inače članom kluba „Privrednik” zbog nepravilnosti u poslovanju „Dajners klub internešenel Beograd” (DCIB). „Erste kard” navodi da su sporni službeni finansijski izveštaji kompanije za proteklih nekoliko godina.

  Dugovanje veće od tri i po miliona evra, rezultat je višegodišnjih zloupotreba, prikrivanih netačnim finansijskim izveštajima. Erste card klub preuzeo je Dajners klub Beograd u martu ove godine, ne znajući istinu o finansijskom stanju kompanije. Naknadno su utvrđene nepravilnosti, koje su sada predmet provere.

  „Nepravilnosti u finansijskim izveštajima odnose se na utajene obaveze DCIB-a prema poveriocima, kao i na neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata. Posledično, podnesene su krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi društva DCIB“, navodi kompanija DCIB.

  Glavni regulator, Narodna banka Srbije, navodi da je Dajners klub internešenel Beorgad, dugi niz godina poslovao bez posebnih ovlašćenja i nadzora centralne banke, isključivo kao privredno društvo. Međutim 2015. godine promenjen je Zakon.

  Još 2007. godine Narodna banka Srbije je upozoravala da Dajners klub, regostrovan kao privredno društvo, izdaje kredite i kartice mimo zakona, je je to dozvoljeno samo bankama. Tadašnje ministarstvo finansija je, međutim, dozvolilo da Dajners klub nastavi sa obavljanjem te delatnosti do, kako su rekli, donošenja posebnog zakona, javlja N1.

  Pre četiri godine beogradski mediji izveštavali su o nagomilanim dugovima Dajners kluba, ali i tada iz ministarstva finansija nije stigao konkretan odgovor, koji je državni organ nadležan za kontrolu zakonitosti poslovanja Dajnersa.

  Objašnjeno je da su od 2010. godine u APR-u regostorvani i za obavljanje ostalih usliga kreditranja.

  Izvor: N1, Politika

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE