Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otišla u penziju

  Sud PRESUDIO: Poslodavci dužni da PLATE deo kirije za rad od kuće

  Najviši sud u Švajcarskoj presudio je da poslodavci moraju da učestvuju u isplatama kirija zaposlenih ako se od njih očekuje da rade kod kuće, prenose švajcarski mediji.

  Odluka saveznog suda, koja nije javno objavljena, odnosi se na računovodstvenu firmu koja je zaposlenog pustila da radi od kuće.

  Kompanija je tvrdila da se nisu dogovorili sa zaposlenim unapred i zbog toga nisu bili dužni da pokriju deo troškova za kiriju.

  Međutim, sud je odbacio ovu tvrdnju i dodao da je zaposleni čak mogao da zatraži kompenzaciju retroaktivno, nakon odlaska iz kompanije.

  Da li je zaposleni iznajmio dodatnu sobu ili veći stan ili ne kako bi radio od kuće, takođe nije bitno prema presudi suda. Sudije su procenile da je mesečna nadoknada u iznosu od 150 CHF (oko 140 EUR) za stanarinu zaposlenog opravdana.

  Ovo je prvi put da se najviši sud u Švajcarskoj bavio temom naknade za kiriju zaposlenima koji rade kod kuće.

  Thomas Geiser, profesor radnog prava na Univerzitetu St. Gallen, izjavio je da presuda nije iznenađujuća jer „zakon obavezuje poslodavce da nadoknade svojim zaposlenima sve troškove koje su pretrpeli zbog obavljanja njihovog posla„.

  Geiser ističe da se odluka odnosi na zaposlene koji rade kod kuće na zahtev poslodavca. Međutim, zaposleni koji rade od kuće po sopstvenoj odluci verovatno neće dobiti naknadu za kiriju.

  Ovakva odluka dolazi tokom neviđenog porasta rada od kuće zbog pandemije koronavirusa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE