Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sud odobrio IZRUČENJE srpskih hakera SAD, odlučuje ministar

  Specijalni sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama desetoro osumnjičenih iz Srbije koje ta država traži zbog računarske prevare putem lažnih investicionih platformi.

  Odlukom Specijalnog suda u Beogradu utvrđeno je da su ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasu.

  Oni su se protivili izručenju, a jedan osumnjičeni je ranije dao saglasnost za izručenje, pa je sud ranije utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po pojednostavljenoj proceduri.

  Taj sud ih tereti za zaveru u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju i zbog zavere u pranju novca prema zakonima SAD, saopštio je beogradski sud.

  Na odluku Specijalnog suda okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

  Apelacioni sud u Beogradu je prošle sedmice ukinuo pritvor državljanki Filipina sa boravištem u Nišu, jer narednih dana očekuje porođaj, pa joj je odlučujući po žalbi branioca, odredio kućni pritvor uz nanogicu.

  Ostalih desetoro okrivljenih je i dalje u pritvoru. Svih jedanaestoro se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

  Ta grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopšteno je nakon njihovog hapšenja.

  Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem mejla ili putem video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom te grupe.

  Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada. Sumnja se da su organizator i pripadnici te grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE