Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije za pet investitora iz Srbije

  Tokom poslednje dve godine pravo na pomoć iz budžeta stekao je 31 investitor, a među njima je i pet kompanija iz Srbije.

  Iako je u međuvremenu počela i primena novog Zakona o ulaganjima, čiji je osnovni cilj bio izjednačavanje statusa stranih i srpskih kompanija, od ukupno 111,7 miliona evra odobrenih subvencija, našim firmama će pripasti svega 4,2 miliona evra.

  Od početka ove godine Uredbom su cenzusi za dobijanje dotacije države dodatno smanjeni, kako bi u krug ušlo više srpskih kompanija, ali konkursi po novim pravilima još nisu okončani.

  Kako saznaju Novosti u Ministarstvu privrede, za dva meseca, koliko traje javni poziv, interesovalo se oko 50 ovdašnjih firmi, a šest je i konkurisalo.

  Domaće kompanije najčešće imaju manje investicione kapacitete od stranih i kako bismo ih podstakli na ulaganja, od ove godine sniženi su pragovi koji se odnose na minimalan broj radnih mesta i visinu investicije, kažu u Ministarstvu privrede.

  Nova Uredba predviđa da je neophodno otvoriti deset radnih mesta u najnerazvijenijim opštinama, do 50 u najrazvijenijim. Spušten je prag kada je u pitanju minimalna vrednost investicije, sa 250.000 na 100.000 evra u najnerazvijenijim, do 500 miliona evra u razvijenim opštinama.

  Cilj je da dobijamo realne i izvodljive projekte, koje će korisnici sredstava moći da sprovedu.

  Investitori se, pokazuju računice Ministarstva privrede, u proseku pomažu sa po 7.000 evra po radnom mestu u nerazvijenim i devastiranim područjima, a sa po 3.000 u razvijenim delovima.

  Među pet kompanija koje su dobile sredstva je i FOS iz Surdulice, koji će dobiti blizu 1,4 miliona evra podsticaja. Tim-kop iz Temerina će dobiti blizu 680.000 evra, a Sveti Nikola iz Sečnja oko 980.000 evra. Čips vej iz Čačka ima pravo na podsticaj od oko 592.000 evra.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE