Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici, pogon, Viland elektrik (Unsplash)

  Stupilo na snagu: Od sada lakše do posla u Nemačkoj

  U Nemačkoj je stupila na snagu nova šema viza za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije (EU) koja omogućava ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana.

  Uslov je da se ispunjavaju određeni kriterijumi, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

  Nova šema, poznata kao karta šanse za traženje posla, omogućena je za one s najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena. Takođe je potrebno poznavanje nemačkog ili engleskog jezika.

  Da li podnosioci zahteva ispunjavaju uslove za takvu vizu, računa se na osnovu jezičkih veština, profesionalnog iskustva, starosti i veza s Nemačkom.

  Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da se podnosi ugovor s nemačkom kompanijom pre nego što može da uđe u Nemačku da radi, navodi RSE.

  Nova šema je uvedena s ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure.

  Proširene mogućnosti za radnike sa Zapadnog Balkana

  „Obezbeđujemo da radnici i kvalifikovani radnici koji su godinama urgentno potrebni našoj privredi mogu da dođu u našu zemlju“, rekla je u subotu ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

  Nova šema je deo obuhvatnog paket zakona koji ima za cilj da reši akutni nedostatak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj.

  Prva faza je počela u novembru 2023. i uglavnom je uključivala olakšanje puta do boravišne dozvole poznate kao EU plava karta i ticala se prepoznatih kvalifikovanih radnika.

  Takođe proširene mogućnosti za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao, uključujući i nekvalifikovane radnike.

  Ipak, za ovo je i dalje potreban ugovor s nemačkom kompanijom kao preduslov za ulazak u Nemačku radi rada.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: RSE

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE