Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električna energija

  Stupa na snagu Uredba o energetski ugroženom kupcu

  Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva energetike, usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja stupa na snagu.

  Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Aleksić rekao je za RTS da Uredba stupa na snagu i dodao da je to lepa vest za sve građane kojima je potrebna ta pomoć. Njom je definisala kategorije građana, koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju.

  S obzirom na to, da su ovom Uredbom, unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, ubuduće će znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

  „Kada će dobiti umanjeni račun zavisi od efikasnosti lokalne samouprave“, napomenuo je Aleksić i dodao da pravo ko ima da se prijavi za energetski zaštićenog kupca je definisano Uredbom, a kriterijumi su materijalni položaj koji se odnosi na mesečne prihode članova domaćinstva, po imovinskom stanju, građani koji imaju neka socijalna primanja ili dečije dodatke i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.

  Prema njegovim rečima, tri puta više novca je opredeljeno za zaštitu energetski ugroženih domaćinstava. Alksić je istakao da je četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima, podignuti su pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira.

  Naveo je primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara koja, ako sada ostvari status energetski zaštićenog kupca, može da dobije popust 1.565 dinara na taj račun. Dok, kako kaže, jednočlano domaćinstvo koje živi u 33 kvadrata ima pravo na 60 odsto popusta na toplotnu energiju, ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, a sa popustom ima umanjenje od 2.300 dinara.

  Jednostavna procedura za prijavu

  Istakao je da je procedura za prijavu veoma jednostavna, zahtevi se nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, a uveren je da će opštine štampati prijave i da će one moći da se preuzmu na licu mesta.

  Prošle godine, 68.129 građana iskoristilo je umanjenje računa za električnu energiju, što je znatno manje nego prethodne godine. Sada su procene da 191 hiljada domaćinstava imati pravo na popust. Aleksić kaže da je posle analize ustanovljeno da je mnogo većem broju građana potrebna pomoć.

  Napomenuo je da je država obezbedila i za građane koji ne ispunjavaju kriterijume, a štede energiju, dobiju popuste od 15 do 30 posto. „Milion i po domaćinstava je dobilo mogućnost da ima popust od 15 do 30 odsto, a polovina od toga je dobila pun popust od 30 posto“, kaže Aleksić.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE