Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  STUDIJA: Za 6 godina ova zemlja ukida keš

  Švedska je već prva u svetu po tome što sve više izbacuje keš iz upotrebe, a sada se zna i kada – 2023. godine Šveđani će biti društvo bez gotovine.

  Za pet godina, pokazuje studija, prodavnice verovatno neće ni hteti da prihvate keš u toj zemlji. Studiju je radio državni institut za tehnologiju KTH i u saradnji sa državnom ekonomskom školom.

  Dvojica vodećih istraživača tvrde da će Švedska postati prvo društvo bez keša na svetu 24. marta 2023. godine.

  Ipak, ima i onih koji upozoravaju da koliko god prodavnice planiraju da pređu potpuno na bezgotovinska plaćanja, potrošači su ipak ti koji su glavni pokretači ove promene.

  Trenutno, 97 odsto trgovaca prihvata gotovinu, ali samo 18 odsto plaćanja je gotovinsko, tako da su potrošači pokretačka snaga, izjavio je Niklas Arvidson sa instituta.

  Kada želimo da uđemo u neku otmenu zgradu, otkucamo autobusku kartu ili jednostavno kupimo sendvič, najčešće koristimo plastičnu karticu.

  Međutim, u „Epicentru“, tehnološkom kompleksu u Švedskoj, praktikuje se drugačiji, daleko napredniji, futuristički pristup. Tamo se vrata otvaraju pomoću čipa usađenog ispod kože.

  Tamo već postoje i kampanje od strane banaka i sindikata koji podstiču potrošače da se oslobode keša.

  Mi smo mala zemlja koja je dugo vremena imala stabilnu demokratiju. Za nas nije problem da je novac vidljiv samo na internet stranici, verujemo, objašnjava jedan od zagovornika novog sistema.

  Uprkos dosadašnjem napretku, i dalje postoje one grupe koji sumnjaju. Arvdison tvrdi da je reč uglavnom o starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, imigrantima i malim preduzećima.

  Interesantno, upravo je Švedska postala i prva evropska nacija koja je počela da štampa novčanice.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE