Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UAE: Stop za radnike iz Severne Koreje

  Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prestaće da izdaju vize radnicima iz Severne Koreje, čime su se pridružili zemljama Persijskog zaliva koje nastoje da spreče Pjongjang da izbegava sankcije i zarađuje u inostranstvu.

  U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova UAE nisu pomenute stotine severnokorejskih radnika angažovanih u toj zemlji, a navedeno je da će građanima Severne Koreje biti onemogućeno da otvaraju nove kompanije u toj zemlji koja je čvrst saveznik SAD.

  UAE „se nadaju jedinstvenom globalnom frontu protiv nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje“, navodi se u saopštenju i dodaje da će UAE povući svog ambasadora na nerezidentnoj osnovi u Severnoj Koreji.

  SAD vrše pritisak na svoje saveznike da prekinu ekonomske veze sa Pjongjangom posle njegovih proba nuklearnog oružja i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa iznad Japana.

  Izveštaj UN za 2015. godinu nagovestio je da više od 50.000 Severnokoreanaca na radu u inostranstvu donosi Pjongjangu između 1,2 i 2,3 milijarde dolara godišnje. Neke druge procene govore da je reč o stotinama miliona dolara.

  Novac koji severnokorejski radnici u zemljama Persijskog zaliva vraćaju svojoj vladi pomaže Pjongjangu u izbegavanju međunarodnih sankcija, navode zvaničnici.

  Oni mesečno zarađuju oko 1.000 dolara, od čega polovinu uzima vlada Severne Koreje, dok 300 dolara ide menadžerima kompanije, što znači da radniku ostane 200 dolara.

  Severna Koreja je vlasnik tri korejska restorana u UAE, dva u Dubaiju i jednog u Abu Dabiju, a procene su da Pjongjang širom sveta ima 130 restorana, navode zvaničnici.

  Kuvajt je prošlog meseca objavio da će proterati severnokorejskog ambasadora i ograničiti izdavanje viza građanima Severne Koreje. Katar je saopštio da je u toj zemlji „manje od 1.000“ Severnokoreanaca i da njihove vize neće biti obnavljane.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE