Studija pokazala: Muškarci sa maskom na licu deluju privlačnije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studija pokazala: Muškarci sa maskom na licu deluju privlačnije

  Muškarci sa plavom medicinskom maskom na licu smatraju se privlačnijim, pokazalo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

  Istraživači sa Univerziteta u Kardifu bili su iznenađeni kada su otkrili da je procenjeno da i muškarci i žene izgledaju bolje sa hiruškom maskom koja zaklanja deo lica.

  Doktor Majkl Luis, predavač na Školi psihologije Univerziteta u Kardifu i stručnjak za profilisanje, navodi da se u istraživanju sprovedenom pre pandemije pokazalo kako medicinske maske za lice smanjuju privlačnost jer asociraju na bolest i infekciju.

  „Želeli smo da proverimo da li se ovo promenilo od kada su maske za lice postale sveprisutne i da razumemo da li je tip maske imao ikakvog efekta. Naša studija pokazuje da se lica smatraju najatraktivnijim kada su pokrivena medicinskim maskama za lice. To može biti zato što smo navikli da zdravstveni radnici nose plave maske, a sada ih povezujemo sa brižnim ljudima ili medicinskim profesijama. U vreme kada se osećamo ranjivo, nošenje medicinskih maski može biti umirujuće i tako se osećamo pozitivnije prema onome ko ih nosi“, navodi istraživač, a  prenosi Gardijan.

  Stanovništvo se već naviklo na obavezu nošenja maski

  Prvi deo istraživanja sproveden je u februaru 2021. godine, do kada se britansko stanovništvo već naviklo na obavezu nošenja maske.

  Od 43 žene je zatraženo da ocene na skali od jedan do 10 atraktivnost slika muških lica bez maske, koja nose masku od obične tkanine, plavu medicinsku masku za lice ili drže običnu crnu knjigu preko dela lice koje inače pokriva maska.

  Učesnice su rekle da su oni koji su nosili platnene maske bili znatno privlačniji od onih bez maski ili onih čije je lice bilo delimično zaklonjeno knjigom. Ali obična jednokratna hirurška maska – učinila je da onaj ko je nosi izgleda još bolje.

  Pandemija je promenila našu psihologiju u tome kako doživljavamo osobe koje nose maske.

  “Pažnja sada usmerena na oči”

  “Sada kada vidimo da neko nosi masku, više ne mislimo da ‘ta osoba ima bolest, moram da se držim podalje”, navodi.

  Luis napominje da je moguće i da maske čine ljude privlačnijima jer usmeravaju pažnju na oči.

  Neke druge studije su otkrile da pokrivanje leve ili desne polovine lica takođe čini da ljudi izgledaju privlačnije, delom zato što mozak popunjava praznine koje nedostaju i preuveličava ukupan izgled.

  Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Cognitive Research: Principles and Implications.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE