Studenti medicine dobar primer - na završnoj godini 92% vakcinisanih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studenti medicine dobar primer – na završnoj godini 92% vakcinisanih

  Novi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Lazar Davidović, poručuje da su studenti medicine za primer, budući da je među njima visok procenat vakcinisanih.

  Napominje da studenti medicine moraju da pokažu da veruju u ono što će učiti i što će sutra raditi, te da će na masovnu vakcinaciju pozvati i brucoše.

  Profesor Lazar Davidović je, gostujući na RTS-u, rekao da je anketa studentskog parlamenta pokazala da je na šestoj godini studija vakcinisano 92 odsto studenata, a da će još četiri odsto to uraditi u narednom periodu.

  Na petoj je 91 odsto vakcinisanih, a još pet odsto takođe će primiti vakcinu. Na četvrtoj je do sada vakcinisano 84 odsto studenata, a očekuje se da još 13 odsto njih bude vakcinisano u narednom periodu.

  Na trećoj 88 odsto, a vakcinisaće se još osam odsto, dok je na drugoj 69 odsto vakcinisanih, a 30 odsto će vakcinu primiti posle ispitnog roka.

  Što se tiče prve godine, novi dekan napominje da je u trenutku upisa bilo vakcinisano oko 30 odsto budućih brucoša, te da to nije dovoljno.

  “Verujem da se u prethodna tri meseca taj broj popravio. U svakom slučaju, iskoristiću uvodni čas koji je prvog oktobra da studente medicine prve godine pozovem na masovnu vakcinaciju”, kaže profesor Davidović.

  Praktična nastava samo uz dokaz o vakcinaciji ili test

  Dodaje da će im skrenuti pažnju na dvostruku odgovornost koja je pred njima. “Prvo da se zaštite i zaštite svoje iz okoline, a drugo da drugima daju primer, jer moraju pokazati da veruju u ono što će učiti i što će sutra raditi”, poručio je novi dekan.

  Naveo je da će nastava na Medicinskom fakultetu, prema instrukcijama Senata, biti organizovana u skladu sa specifičnostima te obrazovne ustanove, ali tako da svi budu bezbedni.

  “Na Medicinskom fakultetu veliki značaj ima praktična nastava. Za nju su generacije prošle pa i ove god bile uskraćene”, kaže novi dekan i dodaje da će se teorijski deo odvijati onlajn.

  Da bi praktična nastava, koja će biti uživo, bila bezbedna, ni predavači ni studenti ne smeju da imaju nikakve znakove akutne respiratorne infekcije i povišenu temperaturu.

  Zaštitna maska se podrazumeva, a ono što je novo u odnosu na prošlu godinu – ko nema dokaz o tome da ne boluje od kovida 19, ne može da prisustvuje praktičnoj nastavi.

  Moraju da pokažu dokument da su primili drugu dozu, ako ne da su preležali kovid infekciju, ili da imaju odgovarajući titar antitela ili negativan pi-si-ar ili antigenski test, ne stariji od sedam dana, odnosno tri dana ako idu na kliničke preglede, kaže profesor Lazarević.

  Objašnjava da će Medicinski fakultet i dalje morati da ima vodeću ulogu kada je u pitanju rešavanje problema sa koronavirusom na nacionalnom novou – kroz naučnoistraživački rad, kroz preventivnu i kliničku medicinu, kao i kroz edukaciju onih koji će to morati da rade za neku godinu u slučaju neke druge pandemije.

  To se, takođe, odnosi i na edukaciju stanovništva, jer su, kako kaže, građani Srbije propustili priliku da u ovom trenutku, umesto 50 odsto, imamo 90 odsto vakcinisanih.

  Izvor: RTS

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE