Britanski stručnjaci: Do proleća KORONA kao PREHLADA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanski stručnjaci: Do proleća KORONA kao PREHLADA

  Genetičar i imunolog John Bell sa Univerziteta Oksford rekao je da bi do proleća naredne godine koronavirus mogao nalikovati na prehladu, jer nam imunitet postaje sve snažniji zbog cepiva i izloženosti virusu.

  Dodao je da je iza Britanije “ono najgore” i da bi stvari “trebalo da budu u redu” nakon što prođe zima.

  Sličnu izjavu imao je i izvršni direktor kompanije Moderna Stephane Bancel, koji je rekao da bi pandemija koronavirusa mogla biti gotova za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe.

  “Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, do sredine 2022. godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svetu može vakcinisati. Busteri bi takođe trebalo da budu mogući do potrebnih mera”, rekao je novinarima.

  “Oni koji se ne vakcinišu, imunizovaće se prirodno jer je varijanta delta dosta zarazna. Tako ćemo doći u situaciju sličnu onoj kod gripa. Možete se ili cepiti i dobro provesti zimu, ili to ne učiniti i rizikovati da se razbolite, a možda čak i završite u bolnici”, dodao je.

  Na pitanje znači li to da se vraćamo u “normalu” tokom druge polovine naredne godine, rekao je da bi do toga moglo doći za godinu dana.

  Prošli smo najgore

  Naučnica Sarah Gilbert, koja je radila na razvoju vakcine AstraZeneca, takođe je rekla da virusi postaju sve slabiji. John Bell je komentarisao njenu izjavu i rekao da nam je sada “puno bolje nego pre šest meseci”.

  “Dakle, pritisak na britanski zdravstveni sistem je u velikoj meri smanjen. Ako pogledate smrtne slučajeve uzrokovane kovidom, obično se radi o starijim osobama i nije potpuno da li je kovid bio uzrok smrti”, rekao je Bell, a prenosi Sky News.

  “Tako da mislim da smo sada prošli najgore. Mislim da smo krenuli prema poziciji koju Sarah opisuje i da ćemo tamo stići verovatno do proleća. Moramo prebroditi zimu, ali mislim da ćemo onda biti u redu”, dodao je.

  Gilbert je, naime, u na webinaru Kraljevskog društva za medicinu rekla da će kovid uskoro izazivati blaža obolenja, te da ne bi trebalo previše strahovati od nove, smrtonosnije varijante.

  “Obično virusi postaju manje virulentni jer lakše cirkulišu i nema razloga misliti da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2. Vidimo spore genetske promene na virusu i doći će do postupnog razvoja imuniteta u populaciji, kao i kod svih ostalih sezonskih koronavirusa”, rekla je Gilbert.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE