Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skupština

  Strancima olakšan put do državljanstva Srbije

  Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je predlog izmena i dopuna Zakona o strancima i Zakona o državljanstvu, kojima je olakšana i ubrzana procedura dozvole boravka i smanjena papirologija.

  Najveća novina predloženih izmena i dopuna Zakona o strancima je što je omogućeno da se i boravišna dozvola i radna dozvola dobiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čime je proces pojednostavljen i radnicima i poslodavcima, koji mogu podneti zahtev za boravak i rad više stranih državljana odjednom.

  Predviđeno je i da radna dozvole vredi tri godine, a ne jednu, kao do sada, a stalno boravište stranac može dobiti posle tri godine, umesto pet, što je važeći propis.

  Novina je i da će vize za ulazak u Srbiju biti izdavane u elektronskom formatu, što će olakšati dolazak državljana onih zemalja u kojima Srbija nema diplomatsko-konzularna predstavništva.

  Izmenama Zakona o državljanstvo olakšan je upis u knjigu državljana, a stranac može postati državljanin Srbije posle tri godine stalnog boravka.

  Supružnici državljana Srbije koji nemaju stalno boravište u Srbiji, državljanstvo mogu dobiti nakon 10 godina braka.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE