Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Strancima njive tek za 10 godina

  Prema izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu stranci bi mogli da kupuju zemlju od privatnih lica tek za deset godina i to najviše dva hektara, izjavio je resorni ministar Branislav Nedimović.

  Nedimović kaže da je dobro što o tome postoji široka saglasnost, te navodi da se to pitanje izmenama zakona rešava praktično zauvek.

  On je rekao da je s predstavnicima udruženja poljoprivrednika o toj temi intenzivno razgovarao prethodnih godinu dana. Kad je reč o javnoj raspravi, nje, kaže Nedimović, nije bilo, jer je tako odlučeno.

  „Jednostavno, takva je bila odluka vlade, da ne bude javne rasprave i tačka. To je uvek politička odluka, a ja mislim da je ono što ćemo doneti dobro za Srbiju“, uveren je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  Kaže da ne očekuje probleme u vezi s procedurom i usvajanjem izmena zakona, te primećuje da su u javnosti i dalje prisutne dileme u vezi s mogućnostima pravnim lica da kupuju zemlju.

  Podseća da član 85 Ustava jasno navodi pod kojim uslovima i kako strana pravna lica mogu da dođu u situaciju da budu vlasnici imovine.

  „Strana pravna lica će kupovati zemljište samo ako postoji poseban međunarodni sporazum koji mora da bude ratifikovan u Skupštini“. To, dodaje, važi samo za državljane članica EU, na osnovu elemenata dogovorenih 2008. prilikom potpisivanja SSP.

  „Nažalost, mislim da je tada loše pregovarano i mislim da smo mi jedina zemlja koja je pre ulaska u EU došla u ovakvu poziciju“, rekao je ministar.

  Za četvrtak je predviđena rasprava u parlamentu o predlogu u načelu, a zatim i o amandmanima, podseća Nedimović i kaže da očekuje da izmene budu usvojene u narednih nekoliko dana.

  Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

  Bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi SSP koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE