Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aerodrom, štrajk

  U Nemačkoj PARALISAN putnički saobraćaj: Najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija

  Štrajk javnog sektora, fokusiran uglavnom na javni prevoz, zaustaviće u ponedeljak većinu autobusa, vozova i aviona u Nemačkoj. 24-časovna akcija počela je u ponoć i reč je o dugotrajnom sporu oko plata.

  Skoro svi avioni, vozovi i autobusi u Nemačkoj su u ponedeljak bili u zastoju nakon što je u ponoć počeo 24-časovni štrajk širom zemlje.

  Dva velika sindikata su u ćorsokaku u pregovorima sa poslodavcima u javnom sektoru u nekoliko transportnih sektora, uključujući železnicu, lokalni javni prevoz i aerodromsko osoblje. Organizovali su štrajk da se poklopi sa početkom treće runde pregovora.

  Frank Verneke, šef sindikata Verdi koji predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, govorio je o najvećem štrajku u poslednjih nekoliko decenija.

  Vagoni-cisterne

  Železnica, štrajk (Pixabay)

  Skoro svi letovi su prizemljeni ili odloženi za dan, BER je pošteđen

  Svi veći nemački međunarodni aerodromi su pogođeni štrajkom osim aerodroma BER Berlin Brandenburg. Postoji pretpostavka da će se oko 400.000 putnika u celoj zemlji suočiti sa kašnjenjem ili otkazom letova.

  U najvećem čvorištu, Frankfurtu, svi dolazni i odlazni letovi su otkazani tokom ponedeljka, ili alternativno označeni kao odloženi za ceo dan u slučaju nekih dugih letova.

  U međuvremenu, Međunarodni aerodrom u Minhenu je već u nedelju obustavio letove u očekivanju štrajka i njegovih efekata. Svi putnički letovi su bili isključeni i u ponedeljak.

  Berlinski aerodrom BER je jedini koji nije pogođen štrajkom. Njegove onlajn table za dolaske i odlaske izgledale su relativno normalno u ponedeljak rano ujutru – osim što su prekinuti svi redovni domaći letovi iz drugih krajeva Nemačke, piše DW.

  Štrajkovi će takođe zaustaviti komercijalni i putnički saobraćaj u nekoliko velikih luka.

  putovanja, štrajk

  Aerodrom, štrajk (Unsplash)

  Pogođeni su međugradski i regionalni vozovi i lokalni javni prevoz

  Nemačka železnička mreža je na sličan način bila paralizovana. Sindikat EVG saopštio je da se više od 30.000 železničara pridružilo štrajku.

  „Spremnost na štrajk je veoma velika, a gnev među radnicima zbog toga što ih poslodavci zaustavljaju je ogroman. Danas štrajkujemo jer nam u kolektivnom pregovaranju, uprkos teškoj materijalnoj situaciji za mnoge radnike, nije predstavljeno ništa što bi bilo vredno ozbiljnih pregovora“, rekao je član pregovaračkog odbora EVG Kristijan Lorok.

  Prošle nedelje, nacionalni železnički operater Deutsche Bahn preduzeo je neobičan korak ukidanja svih železničkih usluga koje podrazumevaju duža putovanja u zemlji planiranih za ponedeljak.

  Često Deutsche Bahn pokušava da da prioritet ovim uslugama, od kojih neke takođe prelaze međunarodne granice. Uporedivi prošli štrajkovi u Nemačkoj imali su izraženiji uticaj na lokalne službe.

  Regionalne železničke usluge bi takođe bile masovno ograničene, do te mere da ne bi bilo moguće čak ni raditi po rasporedu za vanredne situacije slično uslugama državnih praznika, rekao je Deutsche Bahn.

  U sedam nemačkih saveznih država – Baden-Virtemberg, Hesen, Donja Saksonija, Severna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat, Saksonija i Bavarska – štrajkovi bi takođe zaustavili lokalni javni prevoz poput autobusa, tramvaja ili podzemne železnice.

  Kao rezultat toga, takođe se očekivalo da će saobraćaj da bude problematičan na putnoj mreži, s obzirom na to da bi većina putnika imala izbor između automobila i bicikla.

  Autobus, vožnja, cena karte

  Javni prevoz, štrajk (Pixabay)

  Počinje treća runda pregovora, oba tabora udaljena

  Glavni krovni nemački sindikat Verdi, drugi po veličini u zemlji po članstvu, i EVG – specijalizovani sindikat u sektoru železnice i transporta – pozvali su članove da koordiniraju širom zemlje.

  Oba sindikata ove sedmice imaju pregovore sa poslodavcima u javnom sektoru.

  U slučaju Verdija, u ponedeljak u Potsdamu počinje nova runda pregovora sa sindikatom Nemačke državne službe (DBB) sa predstavnicima savezne vlade i opština.

  „Danom štrajka u sektoru transporta, poslodavcima bi još jednom trebalo nepogrešivo da bude jasno da zaposleni u potpunosti stoje iza naših zahteva“, rekao je Verdijev član Frank Verneke.

  Upitan o navodima nekih političara da je obim štrajkova bio kontraproduktivan i da bi mogao da bude „teret“ za pregovore, Verneke je rekao: „Ono što zaposleni u grupama sa srednjim prihodima smatraju teretom, pre svega, su enormno povećanje cena struje, gasa i namirnica“.

  U međuvremenu, EVG bi trebalo da započne razgovore sa različitim železničkim kompanijama sredinom nedelje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE