Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Avion, avio - kompanije

  Osam nemačkih aerodroma paralisano zbog štrajka, otkazani letovi

  Osam nemačkih aerodroma, među kojima su i najposećeniji Frankfurt i Minhen, paralisani su danas zbog štrajka osoblja, a to se dešava u vreme pregovora o platama zaposlenih.

  Jednodnevna obustava rada pogađa aerodrome u Bremenu, Dortmundu, Frakfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu, Štugartu i Lajpcigu.

  Po najavi sindikata Verdi, štrajkuje bezbednosno osoblje za civilnu avijaciju i zemaljsko osoblje.

  Na frankfurtskom aerodromu, najvećem u zemlji, situacija je vrlo mirna, gotovo da nema putnika u holovima, a planirano je 12 letova danas u odnosu na 1.000 u normalno vreme, rekao je za Frans pres Diter Huik, portparol operatora Fraporta.

  Štrajk, avion (Unsplash)

  Štrajk, avion (Unsplash)

  Štrajk ne pogađa hitne letove

  Ne bi trebalo da bude letova do subote u 1.00 posle ponoći, ni na minhenskom aerodromu, a to pogađa oko 700 poletanja i sletanja, rekla je Korina Born portparolka operatora tog aerodroma.

  Štrajkom nisu pogođeni hitni medicinski letovi, tehnički letovi ili drugi letovi za Minhensku bezbednosnu konferenciju koja se otvara danas.

  Štrajk je organizovan s namerom da se dovede do snažnih posledica posebno na glavne unutrašnje letove, od kašnjenja do otkazivanja, i do delimičnog zaustavljanja saobraćaja, naveo je u sredu nemački sindikat za usluge Verdi, organizator štrajka.

  „Radnici zajedno vrše pritisak na svoje poslodavce zato što pregovori do sada ne daju nikakve rezultate“, navela je Kristin Bele, potpredsednica Verdija u saopštenju.

  Verdi trenutno vodi strukovne pregovore za radnike u javnom sektoru, zemaljsko osoblje aerodroma i osoblje za vazdušnu bezbednost, tražeći bolje plate da bi se nadoknadili gubici kupovne moći vezane za povećanu inflaciju.

  „Inflacija, visoke cene energenata i prehrambenih proizvoda dovode mnoge zaposlene u težak položaj, rekla je Bele.

  inflacija, štrajk

  Inflacija, štrajk (Pixabay)

  Lufthanza otkazala letove

  Lufthanza je otkazala više od 1.300 letova zakazanih za petak nakon što je sindikat Verdi pozvao na celodnevne štrajkove radnika aerodroma na sedam nemačkih aerodroma, uključujući Frankfurt, Minhen i Hamburg.

  Lufthanza, jedna od najvećih evropskih avio-kompanija, obustavlja sve letove u Frankfurtu i Minhenu u petak, navodi se u saopštenju na sajtu, prenosi CNN.

  „Žalimo zbog ogromnog uticaja ovog štrajka upozorenja, koji se sprovodi na štetu naših putnika. Mi nismo strana u kolektivnom pregovaranju i nemamo uticaja na to ipak, naši putnici i mi smo u velikoj meri pogođeni“, rekao je u saopštenju Majkl Nigeman, član izvršnog odbora Lufthanze.

  Ukupno je otkazano 2.340 letova u pogođenim avio-kompanijama, što je poremetilo putovanja za više od 295.000 putnika, prema nemačkom udruženju aerodroma ADV.

  Lufthanza nudi alternativne veze i preknjižavanje na železničkim uslugama „gde je to moguće“, saopštila je avio-kompanija. Očekuje se da će se redovni letovi „u velikoj meri vratiti u normalu” u subotu, 18. februara.

  Sveukupno, više od 295.000 putnika je pogođeno širom Nemačke, prema asocijaciji aerodroma ADV.

  Do poremećaja dolazi samo dva dana nakon što je IT prekid u kompaniji Lufthanza doveo do niza otkazivanja letova i kašnjenja koji su u sredu zaglavili hiljade putnika na aerodromima.

  Avion

  Avion (Unsplash)

  Inflacija izjeda plate, sindikat traži povećanje

  Sindikat Verdi traži povećanje od 10,5 odsto za svoje članove. Inflacija podstaknuta visokim cenama energije i hrane izjeda plate.

  Sindikat je organizovao sličan štrajk na aerodromu u Berlinu prošlog meseca kada je otkazano ili odloženo oko 300 letova.

  Rekordna inflacija zabeležena poslednjih meseci u Nemačkoj sa vrhuncom od 10,4 odsto u oktobru prošle godine, dodatno je otežala godišnje pregovore o platama u raznim sektorima aktivnosti zemlje, ponekad praćenih prekidima rada.

  Tako su zaposleni u pošti od početka godine imali više dana štrajkova na poziv sindikata Verdi koji traži povišicu plate od 15 odsto.

  Izvor: Beta/BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE