STO: EU može da "kazni" SAD zbog nezakonite pomoći Boingu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  STO: EU može da “kazni” SAD zbog nezakonite pomoći Boingu

  Arbitraža Svetske trgovinske organizacije (STO) je saopštila da Evropska unija može da uvede kaznene mere protiv SAD u carinskom ili drugom obliku do četiri milijarde dolara vrednosti američke robe, zbog nezakonite podrške Vašingtona proizvođaču aviona Boingu.

  Ta odluka koja bi mogla da raspali američki spor sa STO, sadrži jednu od najstrožih kazni donetih u tom telu sa sedištem u Ženevi.

  U jednom od predmeta iz niza sporova dva najveća proizvođača aviona pred STO koji se vode još od 2006. godine, odluka je konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Izrečene kaznene mere mogu biti i u vidu carine EU na robu iz SAD.

  STO je utvrdila da je Boing dobio najmanje pet milijardi dolara subvencija što je nedozvoljena pomoć po međunarodnim trgovinskim pravilima.

  SAD su medjutim tvrdile da ilegalne subvencije Boingu nisu bile veće od 412 miliona dolara, a EU je tražila osam milijardi dolara obeštećenja.

  Arbitraža STO se na kraju odlučila za srednje rešenje: da je vrednost ilegalnih američkih subvencija Boingu bila deset puta veće nego što je tvrdio Vašington, a da EU dobije samo polovinu obeštećenja koje je tražila.

  Odluka je doneta godinu dana pošto su analognom presudom odobrene kaznene mere SAD protiv EU u milijardama dolara zbog podrške EU proizvodjaču aviona Erbas, glavnom rivalu Boinga.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE