Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grip, bolest, virus, štada (Unsplash)

  Istraživanje: Evropljani strahuju od gripa, Srbi se drže metode „bolje sprečiti nego lečiti“

  Pojačan strah od svake vrste virusnih infekcija, jedna je od posledica pandemije Covid 19, pokazuje Zdravstveno istraživanje kompanije Štada koje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

  Hladni jesenji dani, otvaraju sezonu prehlade i gripa. Ali posle dve godine Covid pandemije, mnogi Evropljani osećaju nelagodnost i na sam pomen virusnih infekcija, pa strahuju kako od novih mutacija korona virusa, tako i drugih, sličnih infekcija.

  Za trećinu maske poželjne

  U Srbiji, rezultati Štadinog istraživanja  pokazuju da  45% građana nameravaju da i dalje drže distancu kao meru zaštite od respiratornih infekcija, 36% će nastaviti redovno da dezinfikuje ruke, a trećina će svakodnevno nositi masku.

  Maske, štada

  Korona virus (Pixabay)

  Iako maska u većini zemalja više nije obavezno sredstvo zaštite, veoma je poželjna i među Špancima 52%, Portugalcima 44% i Italijanima 41%.

  Istraživanje otkriva i da je danas 43% Evropljana zabrinuto kako će okolina reagovati ukoliko budu kijali ili kašljali u javnosti. Ova briga je posebno izražena među Austrijancima (55%), Portugalcima (53%) i Srbima (52%), dok o tuđem mišljenju po ovom pitanju, manje brinu Nemci (39%) i još manje Španci (30%).

  Srbi vole dodatke ishrani

  Vodeći se narodnom  „bolje sprečiti, nego lečiti“ Evropljani najčešće uzimaju vitaminske i mineralne suplemente kako bi ojačali imunološki sistem i izbegli kašljanje, kijanje ili povišenu temperaturu. Dodaci ishrani, ukoliko se uzimaju redovno i u preporučenoj dozi, svakako mogu biti podrška jačanju odbrambene snage organizma. Štadino istraživanje pokazuje da su vitaminski i mineralni preparati najpopularniji u istočnoj Evropi i na Balkanu. Žene 54% ih koriste češće nego muškarci 44%.

  Bolest, virus, čaj, temperatura, štada (Unsplash)

  Bolest, virus, čaj, temperatura (Unsplash)

  Građani Srbije prednjače u naklonosti prema dodacima ishrani pa njih čak 69% uzimaju preparate za jačanje imunološkog sistemaU stopu ih prate Česi 66%, Rumuni 64% i Poljaci 59%.

  Ovakvoj prevenciji, manje su skloni Nemci 26%, Francuzi 26%, Holanđani 24%, Belgijanci 23%, Austrijanci 22%. Ipak, samo nešto manje od petine (18%) odraslih Evropljana kažu da  ne uzimaju nikakvu vrstu dodataka ishrani.

  Kada su u pitanju prirodni lekovi i biljni preparati, koriste ih svega 26% Evropljana u odbrani od virusnih infekcija. Istraživanje je i u ovom slučaju pokazalo da su najveći pobornici prirodnih lekova građani Rumunije 45% i Srbije 41%.

  Toplomer, virus, grip, štada (Pixels)

  Toplomer, virus, grip (Pixels)

  Već devetu  godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje  ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Štadinim Zdravstvenim izveštajem za 2022. obuhvaćeno je  15 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE