Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŠTADA: Pandemija uticala da Evropljani više vode računa o svom zdravlju

  Zdravlje je na vrhu liste prioriteta građana u Evropi – 84 odsto Evropljana veruje da je zdrav način života, koji uključuje uravnoteženu ishranu i sport, bitan – podaci su ovogodišnjeg istraživanja Štada grupe, u okviru koje posluje domaći Hemofarm, a koje je sprovedeno na više od 30.000 ispitanika u 15 zemalja uključujući Srbiju.

  Ovim povodom, čak 89 odsto ispitanika iz Srbije smatra da je zdrav stil života važan za opšte stanje osobe, a svega pet odsto naših građana priznalo je da je tokom pandemije živelo „manje zdravo“ nego ranije.

  Zdravstveni izveštaj Štade ukazuje da se odnos Evropljana prema zdravlju u značajnom meri promenio tokom pandemije Covid-19. Velika većina Evropljana kaže da su pandemiju videli kao priliku da usvoje zdraviji način života, 23 odsto poručivao je više zdravstvenih proizvoda preko interneta, 21 odsto tražio je dodatne savete u apotekama i pravio kućne zalihe, dok je 16 odsto koristio takozvane fitnes aplikacije.

  Sa druge strane, 30 odsto građana u 15 evropskih zemalja priznalo je da se držalo ranijih zdravstvenih navika.

  Isprobavanje novih trendova u ishrani, sportu i fitnesu tokom pandemije​

  Gotovo polovina Evropljana usvojila je zdraviji način ishrane tokom protekle godine. Prema sopstvenom priznanju, 42 odsto ispitanika u Evropi kupovalo je više svežih i visoko kvalitetnih proizvoda, iskazujući spremnost da investira čak i više u zdravu ishranu.

  U ovom delu Srbi su opet iznad evropskog proseka – čak 54 odsto građana Srbije kaže da je tokom pandemije više novca trošilo za kupovinu sveže i kvalitetnije hrane. Kada govorimo o zdravoj ishrani kao trendu, u ovom delu prednjače Španija i Portugal, slede Poljska, Rusija i Francuska, dok je Srbija na šestom mestu.

  Otprilike svaki treći Evropljanin uključio je neki oblik fizičke aktivnosti u svoje slobodno vreme i pokušao da više vežba u poslednjih nekoliko meseci (35 odsto). Mnogi Evropljani u protekloj godini isprobali su novi trend u sportu ili dijeti, međutim 17 odsto njih takođe kaže da još nisu otkrili „pravi“ sport za sebe.

  Skoro trećina ispitanika iz Srbije (29 odsto) rekla je da se tokom pandemije više bavila sportom nego ranije, dok je osam odsto građana Srbije izjavilo da ništa nije menjalo u svojoj rutini i odnosu prema zdravlju.

  Korišćenje dodataka ishrani u porastu

  Dodaci ishrani su, takođe, visoko na listi izbora zdravog načina života. Čak 73 odsto Evropljana kupuje i koristi dodatke ishrani, a 29 odsto ispitanika reklo je da su tokom protekle godine povećali unos dodataka ishrani.. Povećana upotreba suplemenata gotovo je na istom nivou sa povećanim bavljenjem sportom. Kad je reč o Srbiji, skoro polovina ispitanika (49 odsto) rekla je da je tokom pandemije povećalo unos vitamina i drugih dodataka ishrani.

  Treći međunarodni Zdravstveni izveštaj Štade predstavlja reprezentativnu studiju sa više od 30.000 učesnika. Institut za tržišna istraživanje Kantar anketirao je, za potrebe Štade, građane starosti od 18 do 99 godina u 15 zemalja – Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu –  istražujuću kako je pandemija promenila poglede i odnos Evropljana prema ličnom zdravlju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Hemofarm

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE