Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac (Unsplash)

  Šta su zombi firme na koje upozorava Evropska banka za obnovu i razvoj?

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlade u regionu u kojem je aktivna da preispitaju kovid mere podrške kompanijama, upozoravajući da bi podržavanje tzv. „zombi” firmi moglo da ima negativan efekat na zdrava preduzeća.

  Dok je korporativni dug dostigao rekordne nivoe u otprilike 40 ekonomija u kojima EBRD posluje, neizvršenja obaveza su pala na rekordno nizak nivo u mnogim zemljama, utvrdila je ova razvojna banka u svom godišnjem „Izveštaju o tranziciji 2022/2023” objavljenom danas.

  Banka, koja pokriva zemlje koje se protežu od Kazahstana do Mađarske i Tunisa, tvrdi da je deo kompanija izbegao kašnjenje u servisiranju duga zbog pristupa jeftinim kreditima zahvaljujući vladinim merama nakon pandemije i finansijskoj podršci zbog ruske invazije na Ukrajinu.

  Međutim, stalna podrška više nije održiva u svetu visokih kamatnih stopa, ocenjuje se u izveštaju.

  Novac, Evro (Unsplash) ebrd

  Novac, Evro, EBRD (Unsplash)

  „Još uvek nismo videli posledice u smislu bankrota zbog pandemije i rata. Štaviše, broj bankrota u novim državama članicama Evropske unije je manji. Postoji rizik od ‘zombifikacije’ ako se vanredne mere država nastave mnogo duže”, rekla je za Rojters Beata Javorčik, glavna ekonomistkinja EBRD-a.

  Prisustvo „zombi” firmi u nekoj ekonomiji se negativno preliva na zdrave firme, koje beleže smanjenje investicija, prihode i zaposlenosti, upozorila je EBRD.

  Subvencionisani krediti kompanijama koje imaju negativne novčane tokove odobravani su kroz privremene moratorijume na otplatu kredita, dogovorena smanjenja neizmirenih iznosa, hitne grantove i finansijske injekcije za likvidnosti od strane centralnih banaka, pokazuje izveštaj.

  Mnoge zemlje su takođe suspendovale, barem privremeno, obavezu podnošenja zahteva za stečaj.

  Svako povlačenje državnih kreditnih garancija i subvencija mora biti postepeno kako bi se izbegao bilo kakav šok i „trebalo bi da bude fino podešeno kako bi se osiguralo da samo solventne i održive firme s privremenim problemima likvidnosti dobiju finansijsku pomoć”, zaključuje EBRD.

  ebrd

  Evro skulptura Frankfurt (Pixabay)

  Različit napredak u reformama zemalja

  Problem je prisutniji u ekonomijama u kojima dominiraju vladine kompanije i banke, otkrila je EBRD: 13 odsto državnih preduzeća u uzorku od 12 zemalja koji je korišćen za studiju moglo bi se klasifikovati kao zombi firme, u poređenju sa 9 odsto privatnih – firme u nečijem vlasništvu.

  Izveštaj EBRD-a je takođe pokazao različit napredak u reformama zemalja u šest ključnih oblasti, od konkurentnosti i otpornosti do načina na koji se njima upravlja.

  Zemlje u centralnoj Evropi, baltičkim državama i jugoistočnoj Evropi uglavnom su zabeležile povećanje rezultata, dok su ekonomije južnog i istočnog Mediterana pretrpele uglavnom pad, piše Rojters.

  „Rezultati upravljanja su se pogoršali u mnogim ekonomijama u regionima EBRD-a, vođeni uglavnom uočenim pogoršanjem korupcije i smanjenjem slobode štampe“, dodaje se u izveštaju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE